De Kempen is de grootste groene regio van Vlaanderen. Naast moerassen, zandduinen, heidevelden en bossen is de Kempen echter ook rijk aan cultuur en geschiedenis. Tussen al het natuurschoon vind je een riante verzameling van eeuwenoude kastelen, abdijen en watermolens. Adem je longen vol met de zuivere, Kempense lucht en snuif tegelijk wat van onze cultuur op!

Fietsroutes

De Kempen zijn zeer geschikt om te fietsen. Het landschap is overwegend vlak en er is een uitgebreid netwerk aan fietspaden en fietsroutes. Er is dus eigenlijk geen reden om niet op je fiets te stappen. Terwijl je door de Kempen rolt zul je van de ene verbazing in de andere vallen.

Een indrukwekkende route die je even terug in de tijd brengt is de Dodendraadroute in Baarle-Hertog. Deze route loopt langs de Belgisch-Nederlandse grens, die in de Eerste Wereldoorlog afgezet was met een draadversperring van 2.000 Volt. Op deze interactieve route krijg je de kans om een stuk van de originele draad te volgen, te luisteren naar verhalen over het leven in oorlogstijd en een kijkje te nemen in een Duits schakelhuis.

 

Wandelroutes

De Kempen heeft een uitgebreid wandelnetwerk en daar zitten natuurlijk ook een aantal interessante wandelroutes tussen die cultuur en natuur combineren. Zo kun je in Vorselaar een monumentenwandeling maken. Op je route kom je onder andere langs een van de meest indrukwekkende waterburchten van Vlaanderen: Kasteel de Borrekens (stop zeker even bij de schandpaal). Onderweg kom je langs een aantal prachtige picknickplekken, vergeet dus niet om een geruit dekentje en goed gevulde mand mee te nemen.

 

Abdijen

De verschillende abdijen maken al generaties lang deel uit van het Kempense landschap. Wie wil weten hoe het eraan toegaat in een abdij, kan terecht bij de abdij van Tongerlo of de norbertijnenabdij van Postel. De binnenplaats van de abdij van Tongerlo is altijd open en op zondag kan je met een gids de abdij bezoeken.

Toerisme Mol organiseert rondleidingen in de abdij van Postel. Proef tijdens je bezoek zeker van de heerlijke kaas die de paters daar maken en kuier eens rondom de abdij. De ingetogen rust en het indrukwekkende landschap zullen ongetwijfeld een blijvende indruk op je maken.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Trappistenabdijen in de Kempen kan de trappistenroute of het trappistenpad volgen.