De Stille Kempen is een bijnaam die deze regio niet zomaar in de schoot kreeg geworpen. Het verstikkende stadsleven even inruilen voor oorverdovende stilte? Dat kunnen we dankzij doortastende Kempenaren, die uit het ruwe landschap de kalmerende, groene omgeving boetseerden waarvan we vandaag allemaal de vruchten plukken. Een tocht langs haar wegen en paadjes maakt je gedachtengang zo leeg. Onvervalste, niet te versmaden rust: wat een luxe.

Kolonies

De kolonies van Wortel en Merksplas zijn uniek op de wereld. Het ambitieuze plan om armoede uit te wissen met landbouw, blijft een huzarenstukje. En de prachtige mozaïek van miniatuurlandschappen behoudt zijn magie. Wat denk je? Voer voor de werelderfgoedlijst van UNESCO? De kandidatuur is alvast op de bus! in 2018 valt de beslissing.  
In het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 en Bezoekerscentrum De Klapekster kom je alles te weten over deze bijzondere plek. De omgeving verkennen doe met de Landlopersroute of een van de prachtige wandelingen.  

Een leven van gebed en arbeid

Er zijn weinig plaatsen waar de combinatie tussen verleden en heden zo tastbaar is als in de abdijen en begijnhoven. En dan vooral in de abdijen, die nog bewoond zijn door monniken en zusters die er een leven van gebed en arbeid op nahouden. In de Trappistinnenabdij van Brecht, de Abdij van Tongerlo en de Abdij van Westmalle leeft men nog even teruggetrokken en sober als generaties geleden. Let wel, niet alle abdijen zijn even vrij toegankelijk.

In de begijnhoven van LierHoogstraten en Turnhout waan je je nog altijd even in de middeleeuwen. Kuier zeker eens door de straten van dit fascinerend werelderfgoed om een idee te krijgen van het straatbeeld van toen. Een hele andere ervaring is een feest of overnachting in de Priorij van Corsendonk. Die werd in 1395 uit de grond gestampt door de reguliere kanunniken van Sint-Augustinus. De kapittelzaal en gotische keldergewelven zijn nog steeds een lust voor het oog en vandaag het decor van een hotel.

Imponerende kastelen

Liefhebbers van rode ridders en andere illustere helden komen ongetwijfeld aan hun trekken bij de kastelen en forten die dagelijks voorbijgangers imponeren. Zie met je eigen ogen hoe de Prins de Merode van de Stille Kempen genoot (er woont trouwens nog steeds een echte Prins, spijtig genoeg zonder wit paard).

Volkscaféroute

Een cafébazin die al twintig jaar achter de tapkraan staat. Een plezant partijtje sjotterkast. Een antiek toogmeubel met een indrukwekkende collectie Stellaglazen...
Als je even genoeg hebt van trendy bars en hippe pop-ups werken de Volkscaféroutes ongetwijfeld verademend. De fietslussen lopen langs een tiental sympathieke cafés.
Je deelt de toog met échte Kempenaars, zowel wielertoerist, bouwvakker als bankdirecteur. Geniet van de sappige anekdotes, de pittige discussies of de ... 60 soorten bier.