De Kempen is de grootste groene regio van Vlaanderen. Er is dan ook heel wat te ontdekken aan natuurschoon. Voor wie de Kempen te voet wil verkennen is er keuze uit maar liefst tien verschillende wandelnetwerken en nog veel meer wandelroutes. Wandelingen op kindermaat, routes voor geschiedenisliefhebbers en rustige of juist avontuurlijke tochten, er is voor ieder wat wils. Zorg er dus voor dat je wandelschoenen ingelopen zijn.

Wandelen in de natuur

Dreven, meren, moerassen, zandduinen, bossen en kanalen, het Kempense landschap is net zo divers als haar inwoners. Achter elke bocht wacht een nieuwe verrassing. De Kempen is dan ook dé plek bij uitstek om te genieten van al wat moeder natuur te bieden heeft. Volg een van de vele wandelroutes die je langs wonderbaarlijke schone plekjes brengt of duik de natuurgebieden in en verbaas je over de fauna en flora van de Kempen.

Wandelen in stilte

Wie de drukte van het dagelijkse leven even achter zich wil laten zit goed in de Kempen. Al wandelend kom je helemaal tot rust. Terwijl je de zuivere lucht inademt zal je je verbazen over de stilte. Geen auto’s, telefonerende mensen of geluiden van binnenkomende WhatsApp berichtjes om je heen. De ideale manier om je batterijen weer op te laden en helemaal ontspannen terug te keren naar de bewoonde wereld.

Ontdek het verleden

De Kempen ademt geschiedenis. Kastelen, begijnhoven, forten en abdijen, al wandelend stap je even terug in de tijd. Je kan heerlijk wandelen in de verschillende kasteeldomeinen van de Kempen, of kuieren door de straten van onze eeuwenoude dorpen en stadjes. Er zijn ook een aantal themaroutes die je introduceren in het intrigerende verleden van de Kempen. Ken jij de geschiedenis van de Dodendraad tussen Nederland en België? Of wist je dat er in het verleden op de kleine grensweggetjes een netwerk van smokkelaars actief was? Ontdek het in de Kempen!

Avontuurlijk wandelen

Avonturiers zullen zich zeker thuis voelen in de Kempense natuur. Wie graag back to basics gaat, kan een meerdaagse trektocht maken waarbij je verschillende natuurgebieden doorkruist én kampeert in een bivakzone. Voor kleine avonturiers zijn er verschillende interactieve wandelingen en speurtochten, zoals het Pagadderpad of het natuurbelevingspad 'Stoerparcours' in Domein Hertberg.

Lekker wandelen

De Kempen laten je niet op je honger zitten! Ook niet op culinair vlak. Het hele jaar door geniet je hier van lokaal lekkers. Wat denk je ervan om dat te combineren met een doeactiviteit? Wordt lekker leuk! 
Het is intussen een beproefde formule. Vanaf de herfst kun je op diverse locaties in de Kempen
‘happen en stappen’. Op het programma staat een afwisselende wandeling door bossen en
velden. Koude voeten krijgen zit er niet in, want drie horecazaken schotelen je onderweg een
voor-, hoofd- en nagerecht voor.

 

Misschien ook interessant voor jou