Genieten van wat de natuur te bieden heeft, dat doen we graag in de Kempen. En dan bedoelen we niet alleen genieten van de heerlijke producten die het land voortbrengt, maar ook van het landschap zelf: de wind die langs je wang streelt en het geluid van een kabbelend beekje. Dat doet deugd.

Natuurgebieden

In de Kempen vind je een aantal indrukwekkende natuurgebieden, waar je de diversiteit van de natuur in al haar glorie kan ervaren. Het Turnhoutse Vennengebied is bijvoorbeeld een van de belangrijkste heidegebieden van Vlaanderen. Door de openheid en de rust van dit natuurgebied tref je er een aantal zeer bijzondere weidevogels aan. Zo leeft er een grote populatie van grutto’s en is het de broedplaats van de wulp.

Om een indruk te krijgen van de veelzijdigheid van de Kempen zit je goed in natuurgebied de Kalmthoutse heide. Dit gebied combineert een heidelandschap met duinen, vennen en bossen en een impressionante verzameling van fauna en flora. Neem dus zeker je verrekijker mee.

Bezoekerscentra en musea

Een extra paar ogen kan nooit kwaad. Zeker niet als er zoveel te zien is als in de Kempense natuur. Daarom worden er vanuit de verschillende bezoekerscentra in de Kempen regelmatig wandeltochten met gids georganiseerd. Het Zoerselbos is bijvoorbeeld niet alleen indrukwekkend vanwege de griezelige tijgerspin die er leeft, maar wist je dat er volgens de legendes ook een weerwolf rondloopt? Vanuit bezoekerscentrum Landschap De Liereman vertrekt het kleuterleerpad ‘Het Bos van Bo’. Daarnaast is het centrum de perfecte uitvalsbasis voor kilometers wandelplezier door dit unieke natuurgebied.

Het ultieme vertrekpunt voor jouw fiets- of wandeltrip door Wortel-Kolonie? Bezoekerscentrum De Klapekster, gevestigd in de fraai gerestaureerde oude landlopersboerderij. Je versterkt er de innerlijke mens voor of na je ontdekkingstocht. Met een pintje, of een koffie met gebak. Of je hamstert een overheerlijke delicatesse uit de streke voor onderweg. 
Je vindt er bovendien jouw gratis wandelplannetje, of klampt er een gids aan die jou de geheimen van het beeldige landschap onthult. 

Op ontdekking in de Kempen

De natuur ontdekken kan op veel manieren. Het fietsnetwerk Kempen bestaat bijvoorbeeld uit zo’n 2.000 km bewegwijzerde fietspaden. Je zal dus niet snel uitgefietst zijn. Voor wie liever op een wat trager tempo door het landschap trekt, zijn er ook nog eens tien uitstekende wandelnetwerken. Of je kan meegaan met een gids en een avontuurlijke wandeling met een valkenier maken.

Waterratten raden we aan om een kano te huren. Terwijl je door het landschap glijdt, kun je van het verkoelende water genieten. En ook aan de ruiters is gedacht. Er zijn drie ruiternetwerken, waar groene paden afgewisseld worden met gezellige, ruitervriendelijke logeeradressen en horecazaken. Wie van paarden houdt, maar er liever niet zelf opklimt, kan mee op een van de huifkartochten die door verschillende boerderijen in de Kempen georganiseerd worden.

Je ziet het, er is genoeg te doen in de Kempense natuur. Dus kom af, we verwachten je.