Spreek toeristen die van heinde en verre naar de Kempen komen er maar eens op aan. Waarom komen ze naar hier, terwijl er toch heel wat concurrentie is in binnen- en buitenland? Het antwoord is eenvoudig maar duidelijk: een karrevracht aan cultuur en geschiedenis op een erg kleine, mooie oppervlakte.
Eén groot natuurgebied
De Kempen is eigenlijk één grote aaneenschakeling van natuurgebieden. Je kan gerust in de schaduw van de bomen van west naar oost en terug. En tenzij je dat graag doet, hoef je de weg niet zelf te vinden. Vanuit de meeste bezoekerscentra vertrekken er tochten met een gids, zodat je meer te weten komt over de weerwolf van Zoersel en de kleine modderkruiper van Vorselaar. Wedden dat je de volgende keer indruk maakt als je nog eens vrienden uit het buitenland over de vloer krijgt?
Bezoekerscentrum Zoerselbos
ZoerselGrenspark Kalmthoutse Heide
KalmthoutTurnhouts Vennengebied
Turnhout
Werelderfgoed
Al eeuwenlang leiden monniken in de Kempense abdijen een leven van gebed en arbeid. In hun gemeenschap vinden ze innerlijke rust. Deze abdijen bevinden zich in vaak sprookjesachtige omgevingen en zijn een lust voor het oog en de geest van de cultuurtoerist. Van de abdijen vind je moeiteloos de weg naar de fascinerende begijnhoven van Lier, Hoogstraten, Herentals en Turnhout, allemaal UNESCO werelderfgoed. Begijntjes vind je er niet meer, maar kuier er even rond en herbeleef de middeleeuwen. Al is het maar voor even.
Kasteelhoppers leven van legendes en mystiek. We tonen hen maar al te graag de vele Kempense kastelen. Het prachtige neogotische kasteel van gravin Jeanne de Merode bijvoorbeeld, dat de inwoners van Westerlo hun gemeentehuis mogen noemen maar waar vroeger nog zwartzusters augustinessen leefden.
Begijnhof Lier
LierKasteel Gravin Jeanne de Merode
WesterloAbdij van Tongerlo
Westerlo
Pittoreske dorpen en stadjes
De Kempen dankt zijn aantrekkingskracht onder andere aan de vele pittoreske dorpen en stadjes. Het charmante Herentals met zijn historisch centrum en Turnhout dat het 12de eeuwse kasteel als troef kan uitspelen. Erg fascinerend en best uniek is het dorp Baarle, dat verdeeld is over 2 gemeentes in België en Nederland. Om te begrijpen hoe de exclaves in elkaar passen rijd je er best gewoon eens naartoe voor de Enclaveroute. Vergeet ook niet halt te houden in Lier, op sommige plekjes bijna een synoniem voor pittoresk.
Enclaveroute
Baarle-HertogHerentals
Herentals dankt de titel 'historische hoofdstad van de Ke...
Gestel
Berlaar
Musea
Wie liever geen kilometerslange wandelingen maakt om één en ander te weten te komen, leert de Kempen kennen via de musea die de dingen anders bekijken. Kom meer te weten over Vlaamse kant, ga helemaal op in de koers in het Kempens Wielermuseum en ontdek hoe Turnhout het mekka van de speelkaarten werd. Als het wat spannender mag, ontsnap je niet aan het Gevangenismuseum of het Bier-en Jenevermuseum.
Nationaal Museum van de Speelkaart
TurnhoutKantcentrum 't Ordinaaltje
BonheidenGevangenismuseum
Merksplas