Of je nu in een stad of een dorp woont, een kantoorjob hebt of elke dag met je handen werkt: soms hebben we allemaal even behoefte aan rust. En dat is er volop in de Kempen, waar je ruimte hebt om te ademen, om even stil te staan bij wat je wilt en om je batterij weer op te laden.

Stille natuur als erfgoedlandschap

De term ‘erfgoed’ doet meteen denken aan beschermde gebouwen. Maar er bestaat ook zoiets als erfgoedlandschap; (natuur)gebieden die beschermd zijn omwille van hun historische waarde. In natuurgebied De Liereman bewandel je in alle rust dezelfde duinengordel als de jagers twaalfduizend jaar geleden. En ook in de Kalmthoutse Heide hoor je niks dan de natuurlijke geluiden van de dieren die er leven. Beide natuurgebieden zijn erkende stiltegebieden, domeinen waar de stilte bewaard wordt en men even weg kan van de drukte.

Wandelen

Het Kempense decor is er eentje om in te kaderen. Je landt er in uiteenlopende landschappen: spectaculaire zandduinen, paarse heides, maagdelijke bossen en vredige weilanden. Trappel niet langer ter plaatse en trek je wandelschoenen aan.

Beeld je even in: geen lawaai van razende auto’s, enkel rustige natuurgeluiden. Dat ‘alleen-op-de-wereld-gevoel’ beleef je in Scheps. Ook de Talanderwandeling in Arendonk is een heuse aanrader. In 2014 sleepte deze wandeling nog de prijs van Wandeling van het Jaar in de wacht. Ook bij het Trappistenpad in Malle draai het om rust en stilte. In dit bosrijk gebied kan je nog rustig kuieren, kom je weilanden tegen, zie je de eekhoorns van boom naar boom rennen en kan je even wegsoezen op één van de rustbanken.

Vlotkamperen

Red jij het zonder elektriciteit en stromend water? Herbron te midden van de dennenbossen. Op een meertje, midden in de ongerepte natuur van Het Zilvermeer in Mol, dobber je op een vlot. Eten en slapen doe je op het water. Minimaal comfort en maximale pret, dat is vlotkamperen op Kempense Meren.

Een oase van rust

Je balans vind je zeker terug in het award-winnende wellnesscentrum NOOZ. In dit bijzondere complex middenin de bossen kun je je een paar uur of een paar dagen terugtrekken. Al je zintuigen zullen hier tot rust komen terwijl je geniet van een privémassage, eigen sauna, luxeovernachting en eigen hide-away in het bos, allemaal aangepast aan jouw ritme.