Kempenaren zijn van nature, zoals de meeste Vlamingen, rasechte bourgondiërs. De harde werkers, die dit ruwe land bewerkten en uitbouwden tot wat het vandaag is, aten een stevig stukske om de vermoeiende dagen door te komen. Lekker eten en drinken zit diep in de lokale cultuur geworteld. Geen mens die eraan denkt daar iets aan te veranderen. Gelukkig.

En het wordt nog beter. Want je mag gewoon mee komen proeven! De lekkere Kempen maakt van haar lokale keuken immers een trekpleister voor jong en oud.

Pure Kempen

Speur zeker naar producten met het label ‘Pure Kempen’: da’s allemaal authentiek Kempens lekkers, met veel passie bereid. Trakteer de kinderen na een dagje plezier op een smeuïg hoeve-ijsje op de boerderij en geniet zelf van een streekbiertje. Oh ja, probeer zeker ook de aardbeienroute als je het hebt voor rode vruchten met een koddig groen kruintje.

Smullen op de heide

Je hoeft geen kind te zijn om intens te genieten van een heerlijke picknick op een fris stukje groen gras of een bedje van veelkleurige bladeren. Nergens anders liggen natuur en eetcultuur immers zo dicht bij elkaar. De Kempen is gezegend met verschillende unieke picknicklocaties. Het is heerlijk genieten om uitgebreid te lunchen tussen de purperen bloemen en de dieren (gewoonlijk niet purper) van de Kalmthoutse heide of de Desselse natuurgebieden.

Bier van hier

België is bier. Dat is in de Kempen niet anders. Onderbreek je fietstocht door de Kempen voor lokale brouwsels zoals ‘Ne Flierefluiter’ of ‘Liter van Pallieter’. In de Pure Kempen-cafés ontmoet je de Kempenaar zelf met minder bekende streekbieren in de hand en de onweerstaanbare keuken van de bomma voor je neus. Smaak verzekerd!

Zegt bovenstaande je wel wat, dan is het Abdijlekkersvan de Kempen zeker ook je meug. Een Westmalle Dubbel met een stuk karaktervolle abdijkaas bijvoorbeeld. Daar ga je toch even voor zitten? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar onthoud vooral: De Kempen, dat is genieten.