Lekker lang tafelen zit in het DNA van iedere Kempenaar. We doen niks liever dan uitgebreid palaveren over koetjes en kalfjes met een goed gevuld bord voor onze neus. En dat hoeft niet altijd haute cuisine te zijn. Geef ons een portie stoemp met worst en een schuimend pintje, en we zijn content. Omdat we ook graag buiten zijn, is er in de Kempen van alles te doen om de typische lekkernijen zelf te gaan ontdekken.

Café en restaurant

Zet je aan de toog van een echt Kempens café. Want daar hoor je de authentieke verhalen en sappige tongval die je beeld van de Kempen verscherpen. Maak je de typische sfeer eigen en proef de streekbieren, die trouwens uitermate goed samengaan met de lokale gerechten. Klink op het leven in een van de Pure Kempen cafés en tavernes, die elk hun eigen accent leggen. En de Kempen zou de Kempen niet zijn als deze eet- en dranktenten zich niet op gezellige pleintjes of tussen de bomen zouden bevinden.

Hoeve om te proeven

De Kempense hoeves zijn de culinaire bron van de streek. Proef van de verse kaas, het romige ijs, de bruisende cider en de sappige aardbeien bij een van de vele charmante Kempense hoeves. Ontdek de meerwaarde van ambachtelijke producten en je bent zo verkocht aan de smaak van de Kempen.

Je hoeft geen kind te zijn om weg te dromen bij honingijs. Je leest het goed. Honingijs. Proef het zelf bij ‘t Heuninghof. Of laat je eens helemaal inpakken door het heerlijke spek van de Wolkenhoeve. Daar kan gerust een verse appelsap van Appelen Roes bij.

Neem zeker een kijkje naar ons overzicht van alle ambachtelijke hoeves.

Brouwerij en wijndomein

We zijn dan misschien niet de heimat van de pizza of de hamburger, maar de Kempen is wel erg trots op haar brouwerij met wereldfaam. Geniet voor de poorten van de abdij van Westmalle van een rasechte Trappist en abdijkaas, die de broeders zelf maken en voor je klaarzetten bij het tegenoverliggende Café Trappisten. Maar ook wijnliefhebbers zijn thuis in de Kempen. Het wijndomein Ten Kapittelberg is prachtig gelegen in Klein Rome, zoals Herselt genoemd wordt omwille van de verschillende heuvels.

Streekproducten

Alles wat we tijdens een gemiddelde week op ons bord leggen (of krijgen, als je geluk hebt) vind je terug in de Kempen. Onze boeren maken deze producten immers met grondstoffen uit de streek en volgens traditionele recepten. Samen hebben ze een stevig aandeel in de meer dan 250 hoeve- en streekproducenten van de provincie Antwerpen. Blader eens door ons overzicht met streekspecialiteiten en proef de Kempen.

Culi Golf

Het concept City Golf is je misschien niet vreemd: een stad verkennen door met een club en een balletje verschillende holes te spelen. Omdat we in de Kempen graag buiten de lijntjes lopen - en goesting voor lekker eten en drinken nooit veraf is - zijn we groot liefhebber van het concept Culi Golf. City Golf, maar met proeverijen van streekproducten tussen de holes. Ga voor een birdie in Lier of een van de andere Kempense steden.

Picknicken

Herinner je nog hoe je met mama en papa op reis eindeloos lange wandelingen maakte? Dan weet je ook nog hoe je je van heuvel naar heuvel sleepte met maar één doel in gedachten: de picknick. Je zat aan een bankje met een broodje kaas naar de rivier te kijken, zuigend aan een rietje. Of je achtervolgde een hagedis tot die tussen twee stenen verdween. Picknicken is een sessie pure nostalgie, die je dicht bij huis nergens zo intens beleeft als in de Kempen. Eet gezellig op de Kalmthoutse heide, in het groene Turnhoutse Vennengebied of neem de Vesparoute langs de Dodendraad.

Fietsen & wandelen

De 100 kilometer aan nieuwe trajecten van het Fietsnetwerk Kempen en 10 uitstekende wandelnetwerken liggen op je te wachten. Klaar om de Kempen op een luchtige manier te verkennen? En ja hoor, dat combineren we maar al te graag met culinaire tussenstops. Dankzij onze lekkere wandeltochten stap en hap je erop los terwijl je typische Kempense landschappen doorkruist. De dijken, heiden en bospaadjes liggen op je te wachten (en daar kom je gegarandeerd wel wat cafeetjes tegen).