Gebeeldhouwd door de norbertijnen

900 jaar geschiedenis, dat is heel wat. Tijd dus om die norbertijnenorde te vieren en om te ontdekken
wat ze betekenen voor de regio rond Westerlo. Want de invloed van de norbertijnen is op verschillende plaatsen nog heel goed zichtbaar. Wij lichten graag een tipje van de sluier, maar kom de rest vooral zélf ontdekken tijdens jouw bezoek!

 

 

De Beddermolen

De norbertijnen van Tongerlo lieten in de 16de eeuw de Beddermolen optrekken en al snel dook er ook een huis, een stal, een schuur en een bakhuisje op. Een minidomein dus, omringd door landbouwgronden. De molen doorstond de tand des tijds, maar niet geheel ongehavend. Gelukkig werden zowel de molen als de aanpalende gebouwen grondig gerenoveerd. Het woonhuis werd omgetoverd tot vakantiehuis Beddermolen voor 10 personen. Voorzien van alle comfort, met een eigentijdse, maar tegelijkertijd heerlijk authentieke look. Kortom, een fijne plek om te vertoeven. Verbroederen in de zithoek, verhalen vertellen rond de vuurkorf of gezellig barbecueën en genieten van de rust op deze molensite, meer moet dat niet zijn. Word je hier wakker op de eerste of derde zondag van de maand? Ga dan zeker eens piepen in de molen, want op deze dagen opent hij zijn deuren speciaal voor jou!

Dagbreek picknick

Picknicken mag dan zalig zijn, die picknickmand kilometerslang meesleuren, is meteen een pak minder romantisch. Daarom heeft Dagbreek de oplossing. Je bestelt je picknick, een mand vol streeklekkers, zegt waar en wanneer je die geleverd wilt hebben en zij doen de rest. Op de afgesproken plaats vind je je mand, netjes beveiligd met een cijfercode. Hebben jullie zowel het zelfgebakken zonnebloembrood als de huisgemaakte olijventapenade, de kwark met compote en de verse cake met vruchten opgesmuld? Dan sluit je de mand terug af en Dagbreek haalt die weer op. Zo makkelijk kan het zijn.

Voor natuurfans en laarzenwandelaars

De achtertuin van Westerlo, dat zijn de Beeltjens in een notendop. De plek waar wandelaars en joggers het eeuwenoude drevenpatroon doorkruisen en van de vele verschillende naald- en loofbomen genieten. De Asberg, Westerlo’s hoogste punt, vind je hier. Een zandduin van 24 meter die in de prehistorie als begraafplaats gebruikt werd. Daarna zak je af naar de Kwarekken en wordt het gebied meteen ook wat natter. Dit is dan ook uitgelezen terrein voor de natuurgerichte laarzenwandelaar. In deze bijzondere mozaïek van natte hooilanden en broekbossen komen ware natuurfans écht thuis.

In het spoor van de norbertijnen

900 jaar geleden, in 1121, legde de rondtrekkende prediker Norbert van Gennep in het Franse Prémontré de basis van de orde van de norbertijnen. Als stichter en leider van die nieuwe orde trok hij rond. Hij belandde in Antwerpen en hielp er de Sint-Michielsabdij stichten. Op verzoek van heer Giselbert, een vermogend landheer, zakten omstreeks 1130 enkele Norbertijnen van die Sint-Michielsabdij naar Tongerlo af om er zich op zijn landgoed te vestigen. Ze begonnen de woeste gronden te bewerken en voorspoed en rampspoed wisselden elkaar af. De invloed van de norbertijnen is nog steeds zeer zichtbaar in en rond Westerlo. Er is de abdij van Tongerlo, maar daarnaast worden ook nog vele pastorieën, kapellen, molens en boerderijen actief gebruikt. De norbertijnen speelden dan ook een grote rol in de ontwikkeling van de streek. Redenen genoeg om in 2021 het 900-jarige bestaan van de orde te vieren. Met wandel- en fietsroutes, tentoonstellingen en tal van activiteiten.

Prinsheerlijk smullen

Dankzij meesterbakkers Bert en Willem Verlooy kan Westerlo sinds 2015 uitpakken met een smakelijk streekproduct: de Biscuits de Merode. De boterkoekjes dragen het wapenschild van Westerlo en kregen de naam van de familie de Merode. Logisch, want hun Westerloroots gaan terug tot voor de 15de eeuw. Prins Simon de Merode mocht dan ook als allereerste proeven. Zijn verdict? ‘Je proeft in het koekje echt het land van Westerlo’. En hij kan het weten! Te koop bij Toerisme Westerlo

Getipt met het gezin: Domein Den Asberg

Aan de rand van de Beeltjens en de Kwarekken vind je Domein Den Asberg. De plek bij uitstek om even te verpozen met een picknick of een drankje terwijl de kinderen hun overtollige energie kwijt geraken in de grote buitenspeeltuin. Of misschien zijn ze al groot genoeg voor een wedstrijdje kajakpolo? 

 

 

Misschien ook interessant voor jou