Relaxen aan het water

Niets is zo rustgevend als water, en dat is in Mol overal te vinden. Langs de vele meren floreert de natuur. De perfecte setting om te kuieren en te relaxen. Trek dus makkelijke wandelschoenen aan en ga op ontdekkingstocht.

 

 

Instant vakantie in het groen

Langs een kronkelende zandweg duikt plots een droombeeld op: B&B Elvier, een gerenoveerde hoeve die drie elegante kamers telt. Ontbijten doe je hier aan een lange tafel met bevoorrecht zicht op al dat omringende groen. Instant vakantie dus! Installeer je na je ontbijt in de heerlijke tuin om te genieten van de landelijke vergezichten en waag je aan een spelletje petanque. Je kunt net zo goed op het terras urenlang verdwijnen in een goed boek of gezellig verzamelen bij het haardvuur. Opties genoeg!

Ecologisch picknicken op jouw droomplek

Picknicken zonder gedoe op een idyllisch rustpunt tijdens je wandeling? Ontbijten bij zonsopgang, wat kaas en charcuterie bij valavond of liever een stevige lunch in het groen? Of wat denk je van een ‘Hapjesbak’, wat culinaire luxe in the middle of nowhere? Oskaar Picknickbar regelt het met veel enthousiasme. Geen halve volksverhuis dus, niet urenlang potjes meezeulen in een rugzak die elk halfuur van schouder wisselt. Oskaar installeert jouw picknick naar keuze op jouw droomplek en komt achteraf alles netjes terug inladen. Nog meer goed nieuws, Oskaar houdt vooral van herbruikbare items. Goed voor de natuur dus.

Verdwalen rond 101 meren

Welkom in het land van de 101 meren. Hier vind je de grootste binnenmeren van Vlaanderen. Ooit was dit een schraal heidelandschap, tot men turf en wit zand ging ontginnen waardoor er diepe plassen ontstonden die uitgroeiden tot meren. Het leidde tot tal van natuurgebieden die naadloos op elkaar aansluiten. Kilometers wandelpaden brengen je doorheen Buitengoor, De Maat of Den Diel, goed voor uren wandelplezier. Nu eens droog, dan weer zompig. Trek je wandelschoenen aan om natte voeten te vermijden. Met een bescheiden oppervlakte van 80 hectare is natuurgebied Buitengoor-Meergoor niet gigantisch, maar wel groots. Doordat hier verschillende wateren samenkomen, krijg je een vegetatie die zo bijzonder is dat ze jaarlijks tientallen wetenschappers aantrekt.

Bezoek aan de witheren

In de noordelijkste uithoek van Mol pronkt tegen de Nederlandse grens het bosrijke Postel. Opgetrokken rond de imposante abdij die al in de 12de eeuw opgericht werd door de norbertijnen. Al eeuwenlang zijn ze hier aan de slag en daarbij dragen ze gastvrijheid hoog in het vaandel. Ze worden vaak ‘witheren’ genoemd, een naam die ze te danken hebben aan hun witte pij. Het houdt hen niet tegen om aan bosbouw, landbouw en veeteelt te doen. Om in hun eigen onderhoud te voorzien, brouwden de norbertijnen bier en maken ze kaas. De brouwerij barstte uit haar voegen en het proces verhuisde richting Alken, maar de kaasmakerij bevindt zich nog steeds binnen de abdijmuren, een echte ambachtelijke industrie dus! Eentje waar toeristen graag op afkomen. Maar zelfs op drukke topdagen, hangt binnen de abdijmuren een ingetogen sfeer. Want zodra je hier binnenstapt, geniet je van een deugddoende rust.

Verbaas met Postelkaas

Al sinds 2008 is de abdijkaas van Postel erkend als streekproduct. De Postelse harde kaas is bovendien het enige offi cieel erkende streekproduct afkomstig uit een abdij. De paters maken dan ook al zo’n zestig jaar lang hun eigen kaas. Oorspronkelijk alleen voor eigen gebruik, ondertussen vind je de Postelse kazen ook in grootwarenhuizen. Kwestie van ook ver buiten Mol van dit streekproduct te genieten. De kaasmakerij wordt nog steeds door de paters beheerd, al krijgen ze wel hulp van buitenaf. En uiteraard smaakt zo’n stukje kaas recht uit de abdij altijd het best. Spring dus zeker binnen in de abdijshop!

Getipt met het gezin: dagje Zilvermeer

In Mol plan je in geen tijd een fijne dag voor je belhamels. En al helemaal als je richting Zilvermeer trekt, want het aanbod op dit provinciaal domein is gigantisch. Op warme dagen duik je in het water en trotseer je de glijbanen. Als de zon net iets minder hard schijnt, trek je naar de grote speeltuin en de minigolf. En ook met de go-carts beleeft je kroost gegarandeerd pret voor tien!

 

 

Misschien ook interessant voor jou