Verrassend groen met een warm hart

Van een tripje naar Geel word je niet gek, integendeel! In deze stad kan je jezelf terug ontdekken. Keer even ‘back to basic’, ontwaak tussen de fluitende vogeltjes en geniet van alle pracht om je heen! Het culturele erfgoed van de stad staat te blinken op groene locaties, dus hier moet je niet kiezen tussen cultuur of natuur. Op het einde van de dag nog even smullen van een zoet koekje en je hart loopt over van warmte, net zoals dat van de stad Geel!

 

 

Comfortabel logeren in een tipi

Wakker worden, je tent openslaan en genieten van het zicht op de vijver: het kan zomaar in Glamping Josephine, een verborgen parel die pronkt in de tuin van een paardenfokkerij. Van april tot september staan hier twee grote tipitenten opgesteld. Ruim genoeg om 2, 4, of zelfs 6 personen comfortabel en stijlvol te herbergen. Er is sanitair, stroom en, belangrijker nog, een grote vijver waar je supt of kopje onder gaat. Kokerellen kan in de buitenkeuken of op de barbecue, sowieso instant vakantiegevoel!

Drie generaties bakken met liefde

Een versgebakken pistolet van de lokale bakker is altijd onweerstaanbaar. Bakkerij Steurs is al sinds 1947 een begrip in Geel en omstreken, ondertussen is de derde generatie al aan zet. En ook die generatie fabriceert met veel liefde kraakverse pistolets, heerlijke koffiekoeken en authentieke streekbroden. Heb je die Geelse Hartjes al geproefd? Heerlijke koekjes die bij deze erkende streekproducent gebakken worden.

Vogels in de lucht en vlinders in je buik

Deze groene natuurmozaïek is opgebouwd uit loof- en elzenbroekbossen, rietlanden, vochtige hooilanden, tal van beekjes en poelen. De Mosselgoren  is een open gebied waar heel wat zeldzame vogels, van de rietgors tot de nachtegaal, graag resideren. Vaak broeden ze zelfs vlak tegen het wandelpad. Daarom zijn honden niet toegelaten, ook aangelijnd zorgen ze hier voor teveel onrust. Je kan wel buizerds, haviken en karekieten opmerken en in de hooilanden fladderen verschillende vlindersoorten. Met wat geluk spot je zelfs een ijsvogel of zie je een zonnende ringslag. Zo exotisch kan Geel zijn.

Daar bij die molen

Ooit ving deze molen van 't veld  wind in het gehucht Elsum, maar ondertussen prijkt deze trotse kanjer al meer dan 30 jaar naast het Bakkerijmuseum in Ten Aard. Hier kom je erachter hoe die heerlijke boterham nu op jouw bord komt. Van graan naar meel en uiteindelijk in je broodzak! ’s Zomers tref je er op zondagnamiddag steevast de molenaar die zijn passie voor zijn molen met veel enthousiasme deelt. Wil je nog meer te weten komen? Duw dan zeker de deur van het Bakkerijmuseum even open en ontdek er de Kempische bakkunst!

Een zoet koekje met een warm hart

Al eeuwenlang vangen Geelse gezinnen geesteszieken op. Psychiatrische patiënten worden opgenomen in gastgezinnen en dat pleeggezin fungeert als een veilig opvangnet. Het leverde de stad een verdiende bijnaam op: ‘Barmhartige Stede’. Geïnspireerd daarop liet het stadsbestuur een koekje ontwikkelen door de bakkersschool. Het Geels Hartje is ondertussen al een dertiger en de lekkerste vind je bij Bakkerij Steurs en Bakkerij Verlooy, de enige échte erkende producenten. Het bewijs dat deze zoete hartjes écht smaken. Logisch, want ze zijn gevuld met abrikozenconfituur en afgewerkt met een laagje marsepein.

Getipt met het gezin: museum met moordspel

In het Gasthuismuseum stap je binnen in de verstilde wereld van het oude Geelse Gasthuis en de Gasthuiszusters Augustinessen. De prachtig bewaarde kloostersite katapulteert je moeiteloos naar de 17de eeuw. Je ontrafelt het aangrijpende verhaal van de Heilige Dimpna, de beschermheilige van de stad, een spannende historie die leest als een roman. Haar verhaal was de start van de Geelse traditie om (psychiatrische) patiënten thuis op te vangen. Fronsen jouw kinderen hun wenkbrauwen bij het woord museum? Het kinderparcours stuurt je kroost via een moordspel doorheen het hele museum. Wie vindt de dader?

 

 

Misschien ook interessant voor jou