Voor een romantisch weekendje weg

‘Lierke plezierke’: dat is de beste manier om een tripje naar Lier te beschrijven. Hier beleef je een ideaal weekendje weg met z’n tweetjes. Ga je graag terug in de tijd of blijf je liever in het heden? In Lier kies je voor
het beste van twee werelden. Inschepen voor een boottochtje, proeven van een eeuwenoud vlaaike of kant borduren? In Lier zie je hoe het moet. Wakker worden doe je in het groen of pal in de stad, klaar om de dag vol
energie te starten.

 

 

Romantiek in de boomgaard

Ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven, dat doe je in B&B Domus Silva, een voormalige melkveeboerderij. De stallen van weleer werden omgebouwd tot een romantische 4-sterren B&B, uitgerust met twee tweepersoonskamers en een vierpersoonskamer. Hier verblijven dus maximum 8 personen, een kwestie van de rust en stilte goed te bewaken. Ontbijten doe je in de ontbijtruimte met zicht op de boomgaard of, nog romantischer, in die boomgaard zelf, om daarna je dag meteen vol energie te starten.
Dagje Lier of duik je verder het groen in?

Lekker authentiek

In zijn boek ‘Keersken in de lanteern’ roemde Felix Timmermans het Liers vlaaike. Volgens Timmermans blijven de vlaaikes lang vers, maar blootgesteld aan de zon worden ze ‘zo hard als gewapend beton, met geen hamer kapot te kloppen’. Hoewel dit gebakje al 300 jaar oud is – het is een van de oudste streekgebakjes uit de Kempen - werd er al die tijd amper aan het recept getornd. Wist je dat een Liers Vlaaike nog lekkerder is met een kopje echte Lierse koffie van Koffiebranderij Van Ouytsel?

Varen naar het verleden

Lier ligt aan de samenvloeiing van de Grote Nete en de Kleine Nete. De Binnennete is een afgesloten stuk van die Kleine Nete en loopt – de naam verraadt het al - door de binnenstad. Oorspronkelijk was dit een bevaarbare waterloop, zo konden de schepen tot in het centrum van de stad varen. Door het vrachtverkeer verloor de Binnennete haar doel. Hoewel? De boten ruimden plaats voor toeristische schuiten. Via zo’n boottochtje beleef je de stad ook van op het water en krijg je de kans om de stad met andere ogen te bekijken. Van het stadspark en het Begijnhof over de Zimmertoren en de Aragonbrug tot het Spui. Wedden dat de schipper je op een resem anekdotes trakteert?

Lier beleven in het museum

Het vernieuwde Stadsmuseum van Lier vertelt verhalen over de stad en zijn inwoners, met persoonlijke verhalen van stadsbewoners en typische Lierse histories. Zo maak je kennis met Lierse kunstenaars, de Lierse feesttraditie, het plaatselijke dialect en de legende van de schapenkoppen. Opgepast, dit is niet enkel een kijkmuseum, in dit Stadsmuseum komt er ook heel wat beleving aan te pas. Wat denk je bijvoorbeeld van het struifvogelspel (en nee, dit is geen tikfout)? Of zet je je liever aan een kantraam om een echte Lierse kantsteek te borduren?

Wereldberoemd vakmanschap

Lierse kant is uniek. Het is geen kloskant zoals in Brugge, wel handborduurwerk op machinaal geweven tule die gespannen staat op een borduurraam. Met een haakje worden kettingsteken in verschillende katoendiktes op die tule geborduurd. Daarnaast is Lier ook wereldberoemd voor perlage. Daarbij worden pareltjes en pailletten met kettingsteken op tule geborduurd, perfect voor luxueuze handtassen en avondjurken. In het Begijnhof zijn nog steeds enkele kantkringen aan de slag en in het Liers centrum voor Textiele kunsten loopt er een tentoonstelling. In de Lierse academie kun je bovendien een opleiding volgen om die kettingsteken helemaal juist te krijgen. Fonkelen jouw ogen al?

Getipt met het gezin: Kidsproof cultuurhostel

Plan je een trip naar Lier met je kinderen, check dan Bed Muzet! Dit is het eerste cultuurhostel in België. Het ligt
in de groene oase rond de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, pal in de historische binnenstad.
Vlakbij de Sint-Gummaruskerk, de Zimmertoren en de Grote Markt dus. Je logeert in de gerenoveerde vleugel
van het voormalige klooster van de Zwartzusters en mag meegenieten van de rustgevende binnentuin.

 

 

Misschien ook interessant voor jou