Kinderen en wandelen, ze staan er niet altijd voor te springen. Maar wat als we kunnen garanderen dat ze onderweg naar hartenlust kunnen ravotten? Wij schotelen zes toffe gezinswandelingen in de Kempen voor waar de allerkleinsten zich al spelenderwijs kunnen onderdompelen in de wondere geheimen van de natuur.

Retie: het Hekselienpad prikkelt de fantasie van jong en oud

Klaar voor een betoverend avontuur met Hekselien? Boekje of smartphone (met gratis app!) in de hand, volg je
met het hele gezin de gele sterren langs het 2,7 km lange Hekselienpad. Maar om tot bij het geheime heksenhuisje te komen, zal er onder meer moeten worden gezongen, geklommen, gesprongen en gedanst. Er moet zelfs een moeras worden overgestoken via een houten knuppelpad, bezaaid met toffe hindernissen! Onderweg houdt iedereen best ook ogen en oren open voor zeldzame planten, dieren en de verschillende magische wezens die in het bos wonen.

Wist je dat Hekselien niet enkel de flora en fauna in de Witte Netevallei beschermt, maar ook de hoofdrol vertolkt in de gelijknamige kinderboekenreeks van de Retiese auteur An Melis?

LR_Hekselienpad_179.jpg

Herselt: buitenspelen zoals vroeger op het Stoerparcours

Tegenover taverne Mie Maan in Herselt, in het rijzige groendomein Hertberg, kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar hun avontuurlijke hartje ophalen met het Stoerparcours. Tijdens een 4 km durende boswandeling worden jonge ontdekkingsreizigers uitgedaagd met tal van opdrachten en kunnen ze zich uitleven op bloedstollende speeltuigen die zich tussen de bomen verschuilen. Eén goeie raad: je kan er best niet van uitgaan dat de pijlen de juiste route aangeven … Spannend!

Wist je dat in de verschillende afgebakende speelbossen kampen bouwen een must is en ook viervoeters het beste van zichzelf mogen geven op de hondenweide?

Ravels: mysterieuze wezens leiden kinderen over het Grave Ravenpad

Het Grave Ravenpad neemt je mee op avontuur in de bossen van Ravels en laat je kennismaken met
lang vergeten volksverhalen uit de streek. En wie weet, kruisen enkele bosbewoners wel je pad? Ken jij de IJle Prijen, Hugo de Raaf of de IJzeren Zeug al? Iedereen kan genieten van de wandeling, maar ze is speciaal gemaakt voor de allerkleinsten tot 6 jaar.

Hun zintuigen worden geprikkeld, ze leren het bos kennen en ze worden gestimuleerd om veel te bewegen. De verborgen magie van de omgeving en het spel in de natuur staan centraal.

Wist je dat oudere kinderen ondergedompeld worden in de streeklegenden in een coole smartphonequiz?

GraveRavenpad.jpg

Dessel: wandelplezier voor het hele gezin met het Pagadderpad

Bereid je voor op een tocht over het water, door het bos en in de wolken. En met 2,5 km, weten zelfs de kortste beentjes het Pagadderpad in Dessel prima te verteren. Ook schaterlachjes zijn nooit veraf wanneer kinderen ontdekken dat ze langs het parcours naar hartenlust kunnen spelen, klimmen, leren, trekken, gooien en zelfs spetteren in het water. En al helemaal wanneer je vertelt dat er na het beklimmen van de Sas4-toren en een stevige wandeling misschien wel een bezoekje aan de speeltuin en de Pannenkoekenboot in zit.

Wist je dat er 216 treden moeten worden beklommen om de top van de 37 meter hoge Sas4-toren te bereiken? En naast een prachtig uitzicht in alle windstreken, ligt er voor de echte speurneuzen nog een geocache verstopt.

Meerhout: langs het Totterpad met Bernard de Bever

Niet bang van een spatje modder? Trek je botten aan en volg de mysterieuze pootafdrukken in natuurgebied De Vloyen. Je vertrekt aan het fonkelnieuwe bezoekerscentrum voor een tocht van 1,6 km. De eerste opdracht is pittig: balanceren op een boomstambrug over de Grote Nete. Maar er valt nog meer spannends te beleven op het Totterpad, verder op je tocht maak je kennis met de wonderlijkste dieren en planten en klauter je over obstakels. Je klimt er zelfs in een vogelnestje... 

Wist je dat sinds de zomer van 2020 een avontuurlijke speelzone voor kinderen de pret compleet maakt?

Grote-Netewoud-(85).jpg

Mol: de StoerToer is een spannende wandeltocht vol hindernissen

Stoere kinderen tussen 3 en 12 jaar, verwacht je aan heldhaftige toeren! Want in de Molse bossen kronkelt sinds 2019 een spannend wandelpad, goed voor 3 km speelplezier en kans op vuile kleren. Speur naar de volgende wegwijzer, klauter over boomstammen, spring over obstakels, rol van de duinen, bekogel elkaar met dennenappels, … crossen in de bossen krijgt een nieuwe betekenis dankzij de prachtige houten speeltuigen en hindernissen die netjes opgaan in het glooiende parcours. En moesten de kindjes toch nog energie over hebben, de prachtige speeltuin aan het slot weet daar wel raad mee!

Wist je dat de allerkleinsten zich op de vele heuveltjes op en langs het parcours ook rot zullen amuseren met de fiets? Wel voorzichtig zijn voor de andere avonturiers, natuurlijk!

Balen: kabouters spotten op de Keimannetjeswandeling

Trek met je rakkers vanaf 4 jaar op ontdekkingstocht in Balen en kom terug met straffe verhalen. Misschien ontmoet jij de Keimannetjes wel: kaboutertjes met hoofdjes van steen. Goed speuren is de boodschap! Want het zijn soms keikoppen die zich verstoppen onder Moeder Aarde. Mis niet van de keitoffe tocht van 1,7 km. Even pauzeren? Kom op adem in de picknickhut.

Leef je na je wandeling uit in recreatiedomein Keiheuvel, een kinderparadijs in openlucht. Sjees ervandoor op het gocartparcours of spetter en plons in het zwembad. Wil je iets rustigs doen? Kom langs op de kinderboerderij.

Keimannetjes_070.jpg