Pallieteren, da's genieten op z'n Liers

Felix Timmermans' populairste romanfiguur ontpopte zich als een fulltime levensgenieter. Samen met zijn Marieke plukte hij elke dag. De locatie voor hun avonturen? Lier, een stadje met een hoog prentkaartgehalte, en de al even fotogenieke Neteboorden.

Lierke Plezierke

Lier is een pittoresk stadje waar de 52 klokken van de beiaard de tijd van verpozing uitgalmen. Doe zoals Pallieter en kuier in de stad vol cultureel Unesco werelderfgoed. Verdwaal in de straatjes van het dertiende-eeuwse Begijnhof waar de begijntjes naarstig weefden en borduurden. De 162 huisjes dragen nog steeds de namen van weduwen en ongehuwde vrouwen. Of wandel richting het slanke en gotische belfort: de toren die trots symbool staat voor vrijheid en zelfstandigheid. 

Hoe laat is het? Kijk naar boven, naar de Zimmertoren. De Jubelklok toont dertien verschillende tijdsaanduidingen. Lijkt de klok zot te draaien? Bezoek meneer Zimmer in het Zimmermuseum en kom alles te weten over astronomie en zijn sterrenkundige snufjes.


Meer weten over de Lierenaars?

Bezoek het nieuwe stadsmuseum Lier. De erfgoedcollectie is thematisch opgesteld: jij stippelt naar eigen wens je parcours uit. Bijvoorbeeld door de zalen Fier Lier, Schoon Lier en Lierke Plezierke. En óf het museum plezier biedt, daar zorgen de interactieve tussendoortjes wel voor. Borduur Lierse kant, doe een struisvogelspel en spring op de rug van een hobbelpaard.


Lier vanop het water

Lier eens van de andere kant bewonderen? Stap aan boord en laat je varen door de Moedige Bootvissers! Op de Binnennete glij je van het ene pittoreske plekje naar het andere. met in je vizier: bakstenen huisjes en melancholische treurwilgen. Wat je tocht extra bijzonder maakt? Je zit aan boord van een authentieke palingschuit! Decennialang werden deze boten zonder motor en zonder zeil gebruikt om paling te vissen. In 1979 bouwden de palingvissers hun geliefde vaartuigen om voor toeristische rondvaarten. Een gesmaakte activiteit voor jezelf en je kleine matrozen!
Ben jij eerder een actieveling? Peddel op een hypermoderne SUP-plank doorheen het pittoreske stadje.


Lekker Lier

Kiezen is verliezen. Daarom serveert de proevertjestocht PROEFTOER het allemaal: historisch erfgoed, toffe winketljes, én lokale smaken. Je bewondert het begijnhof, scoort een lokaal item voor je kleerkast en verwent je smaakpapillen in de leukste koffiehuisjes en ijssalons. 


Pallieteren langs de Nete

Je fietst langs de kronkels van de drie Netes door het mooie landschap waar Felix Timmermans zijn inspiratie vond. Over jaagpaden en door het bijzondere natuurgebied van de Lierse Polder. De meest pittoreske plekjes zijn letterlijk ingelijst zodat je ze niet kan missen.