Kempenaars zijn rasechte bourgondiërs! Ze toveren met lokale producten. En verwennen je met hun gastvrije, gastronomische keuken. Op een zonnig terras schotelen ze je een frisse Corsendonk voor. Of garneren ze je een coupe hoeve-ijs met plukverse aardbeien. Proeven van al dat lekkers? Schuif dan aan tafel in Herentals, Hoogstraten, Oud-Turnhout, Kasterlee of een andere Kempense culinaire hotspot.

 

Topkeukens van Kasterlee

Noem Kasterlee gerust de Kempense culinaire hoofdstad. Je degusteert er de verrukkelijke menu’s van Kan10, Ambacht, Restaurant KrisDe Potiron en De Watermolen. En je proeft de kookkunsten van jong keukengeweld Thomas Van der Flaas in Restaurant Seir.

Samen met zijn leermeester Alex Verhoeven laat chef Thomas pure, Kempense ingrediënten schitteren op je bord. Hij overgiet ze met een creatief sausje van gastvrijheid. En lokt zelfs jonge tafelgasten naar Kasterlee.

Leuk om te weten: Seir veroverde een plaatsje in de prestigieuze gids Gault&Millau. En zijn gastronomische varkenswangetjes schopten het tot op de festivalweide van Tomorrowland.

Aardbeien, de trots van Hoogstraten

Staat er een doosje verse aardbeien in je koelkast? Dan is de kans groot dat je op de verpakking ‘CoöperatieHoogstraten’ leest. Want deze Kempense organisatie telt intussen 180 aardbeitelers. Die produceren het hele jaar door tongstrelende, Belgische aardbeien.

Steve Schrijvers is zo’n trotse teler. Net als zijn ouders, grootouders en betovergrootouders streeft hij naar de perfecte rode aardbei. Die lekker zoet én een tikje zuur smaakt. Daarom teelt hij zijn aardbeien niet langer in vollegrond … maar op hoogte. En probeert hij regelmatig nieuwe aardbeisoorten uit.

Tip: heel wat telers beschikken over een automaat. Handig voor wandelaars en fietsers die onderweg zin krijgen in dagverse aardbeien.

Oud-Turnhout, de bakermat van Corsendonk

De Corsendonk-bieren behoren tot de bekendste en geliefdste abdijbieren van ons land. Wist je dat de geschiedenis ervan je naar het Oud-Turnhout van de middeleeuwen voert? Want al in 1398 brouwden de paters van de Priorij van Corsendonk hun eigen gerstenat.

In 1982 verhuisde de productie naar de Ardennen. Toch is het bier hier nog sterk aanwezig. Zo nip je in de zomerse buitenbar van de priorij nog altijd van een heerlijk glas Corsendonk.

Fietsers stippelen vanuit de priorij gemakkelijk een streekproductenroute uit. Even verderop zetten ze hun tanden in de Kempense appels van Marc Wens. En likken ze van artisanaal schepijs bij IJswens.

Saffraan, het pure goud van Herentals

Op de velden van de Kempense saffraanboerderij groeien geen aardbeien maar … krokusbloemen. Die bloeien amper acht dagen per jaar. Hét moment waarop eigenaars Linda en Marc de bloemen oogsten en de stampers drogen. Want die leveren culinaire saffraandraden op.

Al is het een aartsmoeilijke klus. Zo zijn er voor een kilogram saffraan maar liefst 150.000 bloemen nodig. En die pluk en bewerk je alleen maar met de hand.

Gelukkig bezit de ‘Belgische saffraan’ een bijna magische smaak. Waardoor hij niet alleen in de kookpotten belandt. Zo verwerken Linda en Marc hem ook in hun Saffraansiroop, Saffrocaat, SFFRNcello, SFFRN London Dry Gin en de Rode van Morkhoven.