Zandvlakten die aan de woestijn doen denken. Heiden die je betoveren met hun paarse kleur. Diepgroene bossen waaraan geen eind lijkt te komen. Kletsnatte veenmoerassen waarin je net niet verdwaalt … Op de Kempen raak je nooit uitgekeken. Trek dus je wandelschoenen aan en verken de natuur van Kalmthout, Balen, Westerlo, Kasterlee en Oud-Turnhout. Waar je reuzen, kabouters en zelfs kleimannetjes ontmoet …

 

Kilometers sprokkelen op de Kalmthoutse Heide

Uren de natuur intrekken zonder dat je ook maar één auto ziet voorbijscheren? Dat is wat Grenspark Kalmthoutse Heide je belooft. Dit adembenemende natuur- en stiltegebied verbindt België en Nederland. En verbluft je met heiden, vennen, bossen en zelfs landduinen.

Je maakt er kilometerslange wandeltochten langs meer dan 25 bewegwijzerde paden. Stop onderweg zeker aan een van de drie panoramische uitkijkpunten. Zo bewonder je het Stappersven vanop grote hoogte. Een gloednieuwe brand- en uitkijktoren biedt je een 360°-uitzicht over het park.

De beste periode voor je bezoek? Dat is ongetwijfeld augustus. Want dan kleurt de heide helemaal paars.

Keimannetjes ontmoeten in Balen

Ooit al van ‘Keimannetjes’ gehoord? Deze bijzondere kabouters hebben een hoofd van steen. Ze verschuilen zich in natuurgebied Keiheuvel in Balen. Waar ze onder de grond leven.

Samen met je kinderen ga je naar hen op zoek. De Keimannetjeswandeling leidt jullie 1,7 kilometer door de Kempense natuur. En verwent jullie met verschillende avontuurlijke speeltoestellen.

Grote stappers bedwingen de Keiheuvelwandeling. Met zijn 11,6 kilometer is deze route meer dan de moeite waard. Hij voert je namelijk door spectaculaire zandvlakten, purperen struikheiden en statige dennenbossen. Daar observeer je konijnen, nachtzwaluwen en moerassprinkhanen.

Je zintuigen prikkelen in Westerlo

Over forse boomstammen klauteren, op houten bruggen balanceren, langs kronkelende bosweggetjes huppelen … en ondertussen he-le-maal vuil worden! Het gloednieuwe Gravinnekespad in Westerlo prikkelt werkelijk alle zintuigen.

Deze interactieve tocht neemt gezinnen 2 kilometer mee op pad. En schotelt hen leuke natuurlijke speeltoestellen voor. Waarop de kinderen heel wat bijleren over de Kempense natuur en de dieren die er leven.

Neem zeker je smartphone mee. Want dankzij de QR-codes kom je van alles te weten over het vriendelijke ‘Gravinneke’ van Westerlo.

Speuren naar reuzen op de Kempense Heuvelrug

Tussen de vallei van de Aa en de Kleine Nete trek je de Kempense Heuvelrug op. Je stippelt een fenomenale wandelroute uit door naaldbossen, paraboolduinen en heidevelden. En pauzeert aan het Zwart Water of de Snepkensvijver.

Op pad met de kids? In het Land van de Slapende Reus ontdek je waarom de Kempense Heuvelrug zo hoog is: er ligt een reus onder te slapen. Je speurt hem op tijdens de Zoektocht naar de Slapende Reus. En ontmoet ook zijn goede vriend TrekJan. Die geeft zijn geheimen prijs tijdens de audiowandeling langs het TrekJanPad.

Nog energie over? Op de Kabouterberg bungelen je kinderen aan gigantische luchtwortels.

Luisteren naar de stilte in Oud-Turnhout

De stilte heeft wel degelijk een geluid. Je beluistert het in Oud-Turnhout, in De Liereman. Dit beschermde natuurgebied is een van de oudste van ons land. En een van de meest geluidsarme. Want De Liereman is een erkend stiltegebied.

Twee stiltewandelingen brengen je volledig tot rust. Ze voeren je door kurkdroge landduinen … en langs kletsnatte veenmoerassen. Daar loop je met wat geluk een kudde shetlandpony’s tegen het lijf.

Extra leuk: naast het bezoekerscentrum ravotten de kinderen in het Bos van Bo. Waar ze zich een weg banen over het Stoeberpad. Langs dit natuurbeleefpad van 1,2 kilometer kruipen ze door een konijnenpijp en klimmen ze naar het nest van de buizerd.