Magnifieke natuur, militair erfgoed en luchtvaartgeschiedenis. Die ongewone combinatie vind je op het domein Klein Schietveld in Brasschaat. Je wandelt er over de uitgestrekte heide, ziet vliegtuigjes opstijgen en dalen, en je ontdekt er een boeiend militair verleden. Tip: trap erheen met de spoorfiets vanuit Kapellen!

 

Het Klein Schietveld in Brasschaat is een unieke bestemming voor een dagje uit. ‘Klein’ is het enkel in vergelijking met de nabijgelegen grote broer Groot Schietveld. Het indrukwekkende natuurgebied telt zo’n 900 hectaren schitterend heide- en vennenlandschap met een ware schatkamer aan biodiversiteit. Hoogst uitzonderlijk: het militaire domein is grotendeels toegankelijk. Ideaal om te wandelen, fietsen of paardrijden in de natuur, ver weg van de drukte. Of ga op stap met een natuurgids, want die leert je tal van weetjes over de fauna en flora in het gebied. Wie weet spot je wel een zeldzame boomleeuwerik! In Perron Natuur, het lokaal van de natuurgidsen, doe je nog meer info op over de ecologische waarde van het Klein Schietveld.

Tijdens het seizoen verken je het gebied met spoorfietsen over de vroegere militaire spoorweg vanuit Kapellen. Onderweg trap je tussen het rustgevende groen langs historische bunkers en over de Antitankgracht.

Gezellig uitblazen doe je bij een drankje in de lokale vliegclub of op het ruime terras van café Perron Noord. Je kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en klauteren op een vliegtuigje terwijl jij geboeid kijkt naar het opstijgen en dalen van zweef- en sportvliegtuigjes. Want Het Klein Schietveld is ook de bakermat voor de luchtvaart in ons land. En nog steeds wordt er in de weekends gevlogen.

Bezoek op het grote domein ook de gerestaureerde controletoren. Een leuke, kindvriendelijke expo in Den Toren vertelt alles over het boeiende militaire verleden van het gebied dat zich hier al sinds 1820 ontpopt. Meer militair erfgoed ontdek je op hetzelfde terrein in het Gunfire Museum. Dat heeft een enorme collectie militaire voertuigen en materieel in huis. Met tanks in alle maten, ooit echt ingezet. Je zal er even stil van worden! Net zoals de prachtige natuur rondom, waarin je zalig je hoofd kunt leegmaken.

Kamp Noord Brasschaat