Groene stad vol verrassingen

Met een bezoek aan Turnhout kies je voor een stad vol troeven! Hier wijzigt het decor van je wandeling in enkele minuten tijd van UNESCO werelderfgoed in het centrum van de stad naar natuurgebieden waar de Galloway runderen het gras afdoen. In Turnhout valt heel wat te ontdekken, waar wacht je nog op?

 

 

Een huisje op de hei                                                    

Turnhout werd vroeger omringd door heide, logisch dus dat de Turnhoutse stadsrand tot de Heizijde gedoopt werd. Of in het Turnhouts: ‘de hessie’, zo weet je ineens wat de oorsprong is van de naam van deze landelijke B&B. De kamers zijn allemaal geïnstalleerd op het gelijkvloers, met zicht op de weides en ezeltjes Johanna en Wannes, en voorzien van hun eigen inkom. De landelijke kamer beschikt zelfs over een keuken, maar kokerellen hoeft niet per se. Katleen, Gunter en dochter Emma kennen de lekkerste adresjes in de stad. Hop dus op je huurfiets en trek de stad in. Of neem je eerst een duik in het zwembad en klim je daarna in de boomhut? Misschien spot je wel een wilde fazant!

Van het veld op je bord

Lokale kwaliteitsproducten, die recht van het veld op je bord belanden: in brasserie Veldekenshof weten ze dat je met lokale ingrediënten bijzonder lekker en gezond kookt. De korte keten in de praktijk dus: hier geen ingevlogen ingrediënten met talloze kilometers op de teller, wel verse, lokale seizoenproducten. Je vindt het Veldekenshof in de Heizijdse Velden waar ook de Stadsboerderij pronkt. Hier valt nog meer te beleven. Er is de zelfoogsttuin waar het Veldekenshof al dat groentelekkers haalt, de natuurspeeltuin, tal van dieren en een themawandeling die al die pracht verbindt. Een heerlijk namiddagje weg dus met als kers op de taart een etentje in het Veldekenshof.

Wandelen in een uniek decor

De stadskern van Turnhout wordt omarmd door bossen, weiden, akkers en vennen. Een groene gordel die zich uitstrekt vanaf de oevers van het kanaal Dessel-Schoten tot aan de Nederlandse grens. Elke Vlaamse centrumstad is terecht jaloers op dit uniek Vennengebied. Ooit vormden deze vennen samen met onder meer de Kalmthoutse Heide, Landschap de Liereman, verschillende militaire domeinen en de Kampina in Nederland een gigantisch heidegebied. Vandaag is de natuur heel wat gevarieerder. Water- en weidevogels zijn dol op dit natuurgebied. Doordat de graslanden pas laat in het voorjaar gehooid worden, kunnen ze immers in alle rust hun jongen grootbrengen.
Het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve is je ideale startpunt. Bedwing ook de uitkijktoren, dat indrukwekkende panorama wil je echt niet missen! En wat dacht je van een huifkartocht doorheen dit Vennengebied? Vul je tocht aan met een ontbijt, een begeleide wandeling, een picknick of culinaire lunch.
Toerisme & Uit stoomt met veel plezier een volledig programma klaar op jouw maat.

1000 azen spelen

In 1826 drukte Philip Jacobus Brepols de eerste speelkaarten. Het begin van een heuse industrie, want Turnhout werd één van de belangrijkste producenten op aarde. De Turnhoutse wereldspeler Cartamundi drukt vandaag meer dan 1,3 miljoen kaartspelen of 78 miljoen kaarten… Cijfers die doen duizelen. Redenen genoeg voor een eigen museum: het Nationaal Museum van de Speelkaart, gehuisvest in een oud fabrieksgebouw waar ooit speelkaarten gedrukt werden. De permanente tentoonstelling ‘Harten 5’ serveert je de hele speelkaartengeschiedenis, vanaf de late middeleeuwen tot vandaag. De oudste stukken dateren uit de 16de eeuw en doordat de Turnhoutse kaartspellen vooral geëxporteerd werden, komt de hele wereld hier samen. Op vaste dagen zetten drukkers het 19de-eeuwse machinepark aan het werk en daarna kun je in het speelkaartenlab je kennis testen. In de shop scoor je de nieuwste speelkaartenset, hét souvenir uit Turnhout.

Heerlijk nakaarten

Met een stok speelkaarten van Turnhout maak je jong en oud blij, zeker als het om een uniek set gaat. In 2021 werd een nieuwe reeks ontworpen met bekende stadszichten, zodat je Turnhout echt in je hand houdt. Geen foto’s, wel grafische ontwerpen en uiteraard gedrukt door Cartamundi. Je herkent onder andere het Nationaal
Museum van de Speelkaart (hoe kan het ook anders), de stoomtreintjes in het Stadspark, Turnova, de Klein Engelandhoeve, … Elke kaart is goed voor een leuk verhaal. Een spel vol herinneringen dus. Haal je persoonlijk exemplaar bij Toerisme & UiT.

 

Getipt met z'n tweetjes: culinair hoogstandje

In een vorig leven scheerde chef Marjanne Moonen met haar restaurant Amu hoge toppen: Ladychef
of the year, een Bib Gourmand en 13/20 in Gault&Millau. Maar toen besloot Marjanne dat ze nood had aan meer
interactie en ruilde ze haar restaurantformule in voor een Food & Wine Bar concept. Met culinair AMUsement. Hier geniet je van heerlijke AMUkes, kleine maar culinair hoogstaande gerechtjes, en zie je Marjanne blij gemutst aan de slag in haar open keuken.