Kidsproof hofleverancier

Hoogstraten mag dankzij die heerlijke aardbeien dan wel royale faam hebben, ook wie houdt van de boerenbuiten zit hier goed. En al helemaal met de (klein)kinderen! Of ze nu kiezen voor een heuse adrenalinekick of liever cultuur opsnuiven, hier voelen ze zich vrij! UNESCO Werelderfgoed of ongerepte natuurpaden, je beleeft het allemaal in Hoogstraten.

 

Tussen koetjes en kalfjes

Wie zijn kroost wil laten kennismaken met het leven op de boerenbuiten, moet naar vakantieboerderij De Bouwhoeve, bij Lu en Leen. Hier zie je kalfjes en kuikens dicht bij hun mama’s blijven, spot je kleine poesjes die kattenkwaad uithalen en heeft het jonge geweld tijd te kort. Kastelen bouwen in de zandbak, ravotten in de
speeltuin, racen met go-carts of salto’s maken op de trampoline. Of waag je je met de hele bende aan een partijtje boerengolf, wie trapt het eerst in een koeienvlaai? Gelukkig kunnen winnaars en verliezers daarna samen genieten van een vers hoeve-ijsje. In de hoevewinkel vind je bovendien nog meer streekproducten.
Logeren doe je in een van de zes vakantiewoningen, waar je je helemaal thuis zal voelen.

Blozende appeltjes, vers geplukt

Ooit al een kraakverse appel geproefd, zo een die echt net geplukt werd? Op naar de appelboer! Wim en Mieke van fruitbedrijf Stoffels - Van Baelen telen verschillende appel- en perenrassen. ’s Morgens nog blinkend aan de boom, ’s namiddags al blozend in hun winkel. Verser dan vers dus. Smaakt naar meer? Goed nieuws, dit familiebedrijf pakt ook uit met appel- en perensap. Gezondheid!

Op avontuur in de natuur

Wie de Mark tot in Meer volgt, ziet met eigen ogen hoe de rivier het landschap boetseerde. In natuurgebied de Aschputten ontdek je hoe de Markvallei er uitzag voor de rivier rechtgetrokken werd. Hier wordt gemaaid
zonder te bemesten, grazen schapen en wordt het gebied terug ingepalmd door insecten, sperwers, buizerds, salamanders en kikkers. Je kan het allemaal gadeslaan vanop een steiger bij een van de vele poelen.

Bij de buren van recreatiedomein De Mosten wacht dan weer meer adrenalinevertier. In het Goodlife Cablepark wagen durfals zich op wakeboards of waterski’s. Zoek je het liever hogerop? Dan kun je je grenzen verleggen in het klimpark met als apotheose een indrukwekkende zipline. Mag het wat gezapiger? Drijven in de zwemvijver of rondhangen in de strandbar of de Treehouse Bar mag ook!

In het spoor van de Noormannen

Een kasteel met geschiedenis, zo kun je het Gelmelslot misschien nog het best omschrijven. Volgens de legende trokken de Noormannen een eerste houten kasteeltoren op met een gracht eromheen, in de 12de eeuw werd hij geüpgraded tot een stenen kasteel. Door de eeuwen heen onderging het Gelmelslot verschillende bouwrondes en metamorfoses, en doorstond het brand, belegeringen en oorlog. Zo evolueerde het gotische optrekje naar een prachtig renaissanceslot dat diende als kazerne en opvangsoord voor bedelaars. Sinds 1931 fungeert het Gelmelslot als penitentiair schoolcentrum. Gevangenen krijgen hier de kans om tijdens hun straf een beroep te leren waardoor ze bij hun vrijlating makkelijker werk vinden.

Eind goed, al goed dus. Een speurtocht leidt jonge bezoekers langs het slot. Heb jij een scherpe blik? Ben jij zo alert als een dobermann? Heb jij het alziend oog van een arend? Is jouw reukzin beter ontwikkeld dan die van een beer? Tijdens deze verrassende ontdekkingstocht haal je al je talenten boven. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Out of the box

Eigenlijk is het de bedoeling dat je je zelf samengestelde Proef Hoogstraten’-box netjes mee naar huis neemt als smakelijk souvenirtje. Maar dat is niet makkelijk. Want zoetekauwen willen uiteraard meteen proeven van die confituur van Coöperatie Hoogstraten, niet toevallig de hofleverancier van Belgische aardbeien. Of direct checken of die lekkere chocolade van het Chocoladehuis goed matcht met de stadstripel Tripel Katrien waarop de Sint-Katharinatoren blinkt.

Geen zorgen, in het kantoor van Toerisme Hoogstraten kijkt er ondertussen niemand meer raar op als die box al ter plekke wordt geopend.

Getipt met z'n tweetjes: verdwalen in het begijnhof

Het Begijnhof van Hoogstraten ontstond voor 1380. In 1553 telde het Begijnhof veertien woningen, maar toen het aantal begijntjes op het einde van de 17e eeuw steeg tot 160 werden er nieuwe woningen en zelfs een nieuwe kerk bijgebouwd. In 1972 verliet het laatste begijntje haar huisje in Hoogstraten en pas in de jaren ’90 beslisten enkele Hoogstratenaren om deze unieke locatie in ere te herstellen. Zonder geld maar wel gewapend met een idealisme en enthousiasme restaureerden de 34 leden van vzw Het Convent elk een woning om nadien de muren en zelfs de kapelletjes op te knappen. Zo werd het Begijnhof een uniek restauratieproject dat meermaals in de prijzen viel. Sinds 1998 staat het Begijnhof van Hoogstraten samen met nog twaalf andere Vlaamse Begijnhoven op de Unesco-lijst van Werelderfgoed te blinken. In Hoogstraten zijn ze zelfs zo trots dat ‘hun begijntjes’ een chocolade versie kregen, om van te smullen!