Bossen, grote vlakken water, landduinen, riviertjes, heidevelden en woeste dreven. De Kempen is de grootste groene regio van Vlaanderen en de bestemming bij uitstek om de Belgische natuur in al haar vormen te ervaren. Treed in de voetsporen van de Kempense pioniers en ontdek wat de Kempen te bieden heeft.

Wandelen

De Kempen heeft tien uitgebreide wandelnetwerken die door een grote diversiteit aan natuurgebied lopen. De avonturier in jou zal zeker boven komen terwijl je de landduinen van het Grote Netewoud op klautert. Ook in de voormalige Landloperskolonie van Merksplas kuier je vlot een dag rond. Of ontdek het beschermd bosreservaat Helschot van maar liefst 60 ha groot. Hier krijgt de natuur vrij spel zodat allerlei planten die vooral in oude bossen voorkomen, kunnen groeien.

Voor de doorwinterde wandelaar hebben we een uitdagende en boeiende trektocht in petto. De Kempentocht stuurt je gedurende 1 of 2 dagen over Kempense onverharde paden, langs beken en door weiden.

Mountainbiken

Los zand, imposante bomen en meer heuvels dan je lief zijn. Dat is mountainbiken in de Kempen. Ervaren mountainbikers zullen zich dus zeker niet vervelen, maar ook aan de beginners is gedacht. Voor hen zijn er speciale parcoursen en natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om mee te gaan met een ervaren monitor die je wegwijs maakt in deze stoere sport.

Toeren

Heb jij je landbenen thuisgelaten? Een sensationele manier om de Kempense natuur te ontdekken is al glijdend over de kronkelende riviertjes in een kano of kajak. De uitzichten die je onderweg passeert zullen zeker een onvergetelijke indruk maken. 

Ook aan de paardenliefhebbers is gedacht. Stippel een route uit langs ruiternetwerk Taxandria Campina of de Merode en verken het landelijk grensgebied tussen de Kempen en Nederland. Onderweg zul je verschillende ruitervriendelijke logeeradressen en horecazaken tegenkomen. Je kan dus gerust een trip van een paar dagen of weken plannen, want je zult je geen moment vervelen.

Slapen

Wil je de natuur een keer op een heel andere manier ervaren? Wat dacht je dan van een overnachting in open lucht? In De Lilse Bergen kan je uiteraard je eigen tentje opslaan, maar je kan je verblijf ook iets avontuurlijker maken en  slapen in een tipi, boomhut of watertent. Ook de Mongoolse yurt van B&B Egelantier is gelegen in een oase van rust en groen.