Onze top vijf!

Vanaf half augustus kleurt de natuur weer volop paars. Rond deze tijd staat de heide weelderig in bloei. Dit zorgt voor prachtig mooie decors voor wandel- en fietstochten.

Waar in de Kempen moet je zijn voor een mooie tocht door de paarse velden? Wij zetten onze top 5 op een rijtje. Wacht niet te lang, half september is de heide alweer uitgebloeid. Maar ook dan zijn deze gebieden zeker de moeite waard.

De Kalmthoutse Heide

LR_TPA_Heide_fietsen_084.jpg

Dit officieel erkende stiltegebied is een van de oudste natuurdomeinen van Vlaanderen en geeft een thuis aan heide en vennen, bossen en landduinen. Neem dit kleurrijke cadeau van Moeder Aarde met beide handen aan! Er zijn 25 bewegwijzerde wandelroutes, die je elk door een ander stukje natuurschoon gidsen. De waaier aan trajecten bedient zowel de eerste wankele stappertjes als de getrainde dagtrippers! Vanaf de 10 meter hoge, fonkelnieuwe uitkijktoren de Stapper aan het Stappersven glijden je ogen van parel naar parel. Je dorst lessen, kan in De Vroente, het bezoekerscentrum van de Kalmthoutse Heide. Een plek waar het wemelt van bedrijvigheid rond natuur en milieu!

De Liereman in Oud-Turnhout

LR_Liereman_251.jpg

In Oud-Turnhout is het verdacht stil … toch zeker in De Liereman. Op zoek naar het summum van authentieke natuur? Fluister dan 13 kilometer lang op de Stiltewandeling in natuurdomein de Liereman: een van de oudste erkende natuurgebieden van Vlaanderen én officieel stiltegebied. Je belandt er van het ene landschap in het andere. Nu eens kuier je onder het bladerdek van een eikenbos, dan weer doorkruis je uitgestrekte heiden, graslanden en duinen. Om je daarna via knuppelpaden door kletsnatte moerassen een weg te banen naar het onverharde jaagpad langs het kanaal Dessel-Schoten. Daar kun je even verpozen bij Burcht Hertog Jan. De zomerbar en het veerpontje om het kanaal over te steken, zijn een aanrader.

De Keiheuvel in Balen

lr_TPA_Keiheuvel_085.jpg

Na nauwelijks enkele stappen in de Keiheuvel opent zich een weids landschap met zandvlakten, vennen en duingraslanden, omzoomd door verleidelijk geurende dennenbomen én purperen heide. Je maakt er op een leerrijke wandeling van 1,7 kilometer kennis met de Keimannetjes: wijze en vriendelijke natuurgidsen voor kinderen vanaf 4 jaar. Zijn jouw stappers al wat groot om kabouters te spotten? Knoop je stapschoenen vast en ga op pad voor de Keiheuvelwandeling. Tijdens je tocht van 11,6 km ontdek je de natuurgeheimpjes van Balen, van de droge Keiheuvel tot de natte Most. Dat de twee totaal verschillende natuurkernen naadloos op elkaar aansluiten, maakt Keiheuvel-De Most (540 ha) heel uitzonderlijk. 

De Kesselse Heide

LR_Allerlei_042.jpg

De Kesselse Heide, een prachtig Kempens natuurgebied om in te drentelen. De afwisseling van heidevlakten, naalden, loofbossen, zandvlaktes en vennen vormen een ooglijk kleurenpallet. Zin in een kleine promenade op historisch bewogen grond? Maak eens een lusje van 2,4 of 3,5 kilometer in de Kesselse Heide en omgeving. Of, combineer de twee voor een deugdzame variatie in het landschap! De eerste, de blauwe wandeling, wijst je door Hoge Heide en Hoogbos. De tweede, de rode route, door purperen struikheide, donkergroene naalden loofbomen en uitgestrekte witte zandvlaktes.

De Witte Bergen in Kasterlee

LR_Herentals_084.jpg

De Witte Bergen zijn op sommige plekken eerder de ‘Paarse Bergen’ wanneer de heide in bloei staat. Ontdek deze heidepracht met de mooie Heidewandeling. Een staptocht van 12 km die je via onverharde bos- en wandelpaden, over de duingronden, bossen en heideveldjes van de Kempense Heuvelrug en langs het prachtige Moerven en de Snepkensvijver leidt. Heb je liever wat minder stappen op je teller, kan je ook de verkorte route van 6 km uittesten. Ook rolstoelgebruikers kunnen genieten van de prachtige natuur in Kasterlee. Speciaal voor hen werd een rolstoelpad aangelegd in de bossen van De Witte Bergen. Er zijn verschillende routes mogelijk vanaf 2,7 km tot 4,7 km.