Op zoek naar natuur, ruimte en rust? Dan is de oudste themaroute van de Kempen een absolute aanrader. In augustus en september bloeit de struikhei bovendien prachtig paars. Pik je graag een vleugje cultuur mee? De Diamantroute loodst je door het landschap van de Grote en de Kleine Nete, waar de diamantnijverheid haar hoogdagen kende. 

Heideroute

Wow-natuur: Grenspark Kalmthoutse Heide (60 km²) heeft het in overvloed.
Een fotogenieke mix van heide, vennen, stuifduinen, weilanden en bossen. Plus een driesterrenstiltegebied!

Een feest voor je ogen en oren door de vele zeldzame planten en dieren. Extra mooi tijdens de zomermaanden. In juni kleuren de dophei en het veenpluis het landschap roze en wit. In augustus en september fiets je door een purperen zee van bloeiende struikhei.

Ook het weidse landschap van de grensstreek en een genereuze portie Kempense gezelligheid maken van deze Heideroute een topper.

Het verhaal van ’t steentje

Wist je dat Nijlen anno 1920 het epicentrum was van de diamantnijverheid in de Kempen? In iedere straat huisde wel een diamantwerkplaats. ‘Den diamant’ leverde destijds een welkom extraatje op voor de bescheiden boeren. Een handig vakman verdiende in enkele dagen een weekloon!

In de jaren ’70 keerde het tij. De productie verhuisde naar lageloonlanden en de slijperijen verdwenen. Je ziet de sporen van ‘het steentje’ nog terugkomen in de namen van straten, cafés en voetbalploegen.

Deze fietstocht voert je langs 100 jaar Kempense diamantgeschiedenis. Onderweg geniet je van een prachtige dosis natuur tussen Grote en Kleine Nete.

Download hier je routekaartjes: