8 mooie heidewandelingen in de Kempen

In augustus kleurt de natuur weer volop paars. Rond deze tijd staat de heide weelderig in bloei. Dit zorgt voor prachtig mooie decors voor wandel- en fietstochten.

Waar in de Kempen moet je zijn voor een mooie tocht door de paarse velden? Wij zetten onze favorieten op een rijtje. Wacht niet te lang, half september is de heide alweer uitgebloeid. Maar ook dan zijn deze gebieden zeker de moeite waard. Tip: Vergeet je camera niet!

Keiheuvelwandeling in Balen

Na nauwelijks enkele stappen in de Keiheuvel opent zich een weids landschap met zandvlakten, vennen en duingraslanden, omzoomd door verleidelijk geurende dennenbomen én purperen heide. Je maakt er op een leerrijke wandeling van 1,7 kilometer kennis met de Keimannetjes: wijze en vriendelijke natuurgidsen voor kinderen vanaf 4 jaar. Zijn jouw stappers al wat groot om kabouters te spotten? Knoop je stapschoenen vast en ga op pad voor de Keiheuvelwandeling. Tijdens je tocht van 11,6 km ontdek je de natuurgeheimpjes van Balen, van de droge Keiheuvel tot de natte Most. Dat de twee totaal verschillende natuurkernen naadloos op elkaar aansluiten, maakt Keiheuvel-De Most (540 ha) heel uitzonderlijk. 

De Beemdenwandeling in Nijlen

De Kesselse Heide, een prachtig Kempens natuurgebied om in te drentelen. De afwisseling van heidevlakten, naalden, loofbossen, zandvlaktes en vennen vormen een mooi kleurenpallet. Tijdens de Beemdenwandeling combineer je dit prachtig natuurgebied met de oevers van de idyllische Kleine Nete op een route van zo'n 5 km. 

Op verkenning in de heide in Kalmthout

Grenspark Kalmthoutse Heide is een van de oudste natuurdomeinen van Vlaanderen en geeft een thuis aan heide en vennen, bossen en landduinen. In dit officieel erkende stiltegebied gidst de suggestiewandeling Op verkenning in de heide je 12 kilometer langs diverse natuurpareltjes. Vanaf de fonkelnieuwe brandtoren glijden je ogen over het wondermooie gebied. Of geniet van het uitzicht over het Stappersven vanop uitkijktoren de Stapper of uitkijkplatform de Kleine Stapper. 

Met de kinderen naar Blakheide in Beerse

Klein maar fijn, deze wandeling door de Blakheide in Beerse: een uitstap door heide- en boslandschap met een vogelkijkwand en open plekken, waar de kinderen kunnen rollebollen. En als beloning achteraf: een heerlijk ijsje.

Vennenwandeling in Turnhout

Het Turnhouts Vennengebied in het noorden van de stad is een echt pareltje. Je ontdekt er een snoer van vennen en heidestroken. De openheid en de rust van het domein lokken zeldzame watervogels zoals grutto’s en wulpen. In augustus doorkruist de Vennenwandeling van 7,7 km een zee van paarse bloemetjes. Een afsluitend streekbiertje in het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve maakt je tocht compleet!

Heerlijk langs de heide in Kasterlee

De Witte Bergen zijn op sommige plekken eerder de ‘Paarse Bergen’ wanneer de heide in bloei staat. Ontdek deze heidepracht met de mooie Heidewandeling. Een staptocht van 12 km die je via onverharde bos- en wandelpaden, over de duingronden, bossen en heideveldjes van de Kempense Heuvelrug en langs het prachtige Moerven en de Snepkensvijver leidt. Heb je liever wat minder stappen op je teller, kan je ook de verkorte route van 6 km uittesten. Ook rolstoelgebruikers kunnen genieten van de prachtige natuur in Kasterlee. Speciaal voor hen werd een rolstoelpad aangelegd in de bossen van De Witte Bergen. Er zijn verschillende routes mogelijk vanaf 2,7 km tot 4,7 km.

Rond de heide in Mol

De wandeling ‘Rond de heide’ herbergt het prachtige historische wandelpad rond de Molse heide. Deze heuvel was oorspronkelijk een stortplaats ’t Oud Stort’ die met succes tot een natuurgebied werd hervormd. Deze wandelroute toont je de schoonheid van het diverse gebied. Je hebt boven echt het gevoel dat je in Schotland staat.

De Stille wandeling in Landschap De Liereman in Oud-Turnhout

Landschap De Liereman, gelegen tussen Oud-Turnhout en Arendonk, is niet alleen een van de oudste erkende natuurgebieden van Vlaanderen, het is ook officieel stiltegebied. De Stille wandeling dompelt je 10 kilometer lang onder in dit unieke stukje Kempische natuur. Je begint en eindigt aan je wandeling aan het bezoekerscentrum. Het grotendeels onverharde traject voert je van de ene bijzondere habitat naar de andere: nu eens kuier je onder het bladerdak van een eikenbos door, dan weer  doorkruis je uitgestrekte heiden, graslanden en duinen of kuier je via knuppelpaden door kletsnatte moerassen met gagelstruiken en laaghangende broekbossen.