Deze zomer is buiten tafelen troef. En dat hoeft zeker niet altijd thuis of op restaurant te zijn. Een picknick in de natuur is zalig, maar dat kan ook in de stad! In Turnhout liggen alvast tal van mooie nieuwe picknickplekjes te wachten op goed gezelschap.

 

Wat dacht je van een picknick in het prachtige Begijnhof van Turnhout? Ssst … geniet van de stilte.  Spreid je dekentje op het grasveld, of zet je aan een gloednieuwe picknicktafel in dit historische decor, gekroond tot Unesco-werelderfgoed. Je kan natuurlijk je eigen proviandmandje meenemen, maar waarom het jezelf niet gemakkelijk maken? Reserveer vlakbij je picknickpakket: bij Amu bijvoorbeeld, of in bistro Begijnhof 65.

 

Bezoek op deze verstilde site meteen het Begijnhofmuseum dat de erfenis van de begijnen levend houdt. Die worden in stripverhalen soms voorgesteld als dames met een zwart habijt en een witte kap, maar het museum heeft veel boeiender verhalen te vertellen over deze verdwenen gemeenschap van dappere vrouwen.

 

Er zijn nog meer oases van rust in de stad te verkennen. Denk aan de verborgen stadstuin achter Café Chaos: De Lusthof. Een prachtige plek voor een picknick, en een tuinterras om zalig te onthaasten tussen de planten en kruiden, in het gezelschap van Kempense hoenen.

 

Een andere uiterst gezellige plek voor je picknick is het recent aangelegde Park Heizijdse Velden, aan de Turnhoutse stadsrand. Bestel een luxepicknickpakket boordevol lekkers uit de streek bij Het Veldekenshof. Doe je liever een terrasje? Deze gezellige horecazaak, gelegen in het park, serveert een gezonde ambachtelijke keuken.

 

In de Heizijdse Velden ligt ook de Stadsboerderij. Ga er op ontdekking in de vele tuinen, zoals een zelfoogst-, een snoep- en een zintuigentuin. Zoals het een boerderij betaamt, biedt ze een thuis aan typisch Kempische hoevedieren, maar er zijn ook wriemelende diertjes te bewonderen. Voor kinderen valt er in het park nog meer leuks te beleven, want ze kunnen er ravotten op een avontuurlijke natuurspeeltuin én plonzen in de kidsproof ondiepe speelvijver.

 

Aan het Park Heizijdse Velden passeren tal van fiets- en wandelroutes, wat het meteen een geknipte uitvalsbasis maakt voor een tocht door de omgeving van Turnhout. Denk bijvoorbeeld aan het schitterende Turnhouts Vennengebied.