Wie Geel zegt, denkt aan zorg. Je ontdekt het verhaal hiervan op een nieuwe wandelroute langs boeiende plekken in de stad, zoals het Gasthuismuseum. In en rond Geel valt nog veel meer te beleven: wandelplezier voor groot en klein, een stevige brok cultuur én lekkere ontdekkingen, zoals het Geels hartje.

 

Geel en zorg zijn nauw verweven, en dat is het ontdekken meer dan waard. Wist je dat er in Geel menselijke botten in de Sint-Dimpnakerk worden bewaard als relieken van de patroonheilige van de stad? En dat er in 1950 heel wat kinderen met de naam Dimpna zijn geboren op vraag van het stadsbestuur? De nagelnieuwe wandelgids In de voetsporen van Dimpna neemt je mee langs de bijzonderste plekjes die de stad onlosmakelijk verbinden met haar patroonheilige Sint-Dimpna en met de geschiedenis van de Geelse zorg. Eeuwenoude kerken, gebouwen met een verrassende geschiedenis, nostalgische plekken en kleinschalig erfgoed passeren de revue tijdens deze wandeling door het centrum van Geel.

 

Niet te missen tijdens deze ontdekkingstocht is het Gasthuismuseum. Dit belevingsmuseum, ingericht in een voormalig gasthuis, is de uitgelezen plek om kennis te maken met het dagelijkse leven van de gasthuiszusters uit de 17e eeuw. En dat is ook boeiend voor de jongsten, want in het aangepaste kinderparcours gaan kinderen op zoek naar een moordenaar of spelen een smartphonegame over de Dimpna-legende.

 

Tijdens een bezoek aan Geel kan je ook niet voorbijgaan aan hét koekje van deze stad: het Geels hartje, overheerlijk en goed voor wat extra energie tijdens een wandeling of fietstocht.

 

Meer wandelplezier buiten de stad vind je in de prachtige natuur die haar omringt. In Geel-Bel liggen metershoge zandduinen, een ideale plek om te verpozen in de natuur terwijl je kinderen ravotten in de speelzone. Of verken de omgeving van Geel met je stalen ros. Trap over de Prinsenroute van 44 km of neem de Prinsjesroute, een kortere kinderlus van 26 km. Beide brengen je langs fraaie natuur zoals de Dekshoevevijver, het Provinciaal Groendomein Prinsenpark en de Kabouterberg.

 

Cultuurtip: Bezoek in Geel ook de Beeldentuin van Art Center Hugo Voeten. Deze unieke kunstverzameling is de hele zomer lang, tot en met 31 augustus, uitzonderlijk open voor individuele bezoekers, niet enkel voor groepen met gids. Reserveer wel eerst online!