Op zoek naar een leuk dagje uit met kinderen? Denk dan ook eens aan een bezoek aan een museum. Veel musea organiseren speciale activiteiten voor kinderen of zijn erg op kinderen gericht. Op een leuke manier kom je er van alles te weten. Bekijk onze top 6 en plan snel een bezoek met je bengels!

Museumspelen in het Gasthuismuseum

Museumspel 'Moord in het Gasthuismuseum', smartphonegame 'Dimpna, de machtige madam' of de fotozoektocht 'Ik zie… Ik zie…'. Het museumteam van het Gasthuismuseum Dimpna in Geel nam de museumspelen onder handen en zorgde voor een aangepast kinderparcours. Actie verzekerd!

Op speelse wijze het Lierse erfgoed ontdekken

Bij aankomst in het Stadsmuseum in Lier krijgt elke familie een plattegrond. Daarop staan verschillende doeplekken aangeduid en uitgelegd. Tempo, aantal en volgorde bepaal je zelf. Zo maak je een stadsverhaal met het diorama of myriorama, speel je een schaduwspel met de Lierse reuzenfamilie, kruip je op een schommelmammoet en ontdek hoe je van schapenwol tot Liers laken kan komen.
 

Stadsmuseum_LR.jpg

Schattenzoektocht in 'X' Nationaal Museum van de Speelkaart

Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout heeft een aanbod voor jong en oud. Ben je klaar voor een bezoek vol leuke doe-opdrachtjes, verrassende anekdotes en gekke geluiden? Zo kom je eindelijk te weten hoe die gigantische stoommachine nu écht klinkt!
De expo ‘X’ wil je blik op ‘Censuur en Beeldcultuur’ verruimen. Het is dan ook heel normaal dat kinderen met een spiegel en een onderbroek op hun hoofd rondlopen in de tentoonstellingszaal… Wablief? Tuurlijk! Met een schatkaart vol X-jes in de hand zijn ze iets heel belangrijks op spoor.

Techniek is cool! Welkom in Robotland

In de oude douaneloods in Essen opende het gloednieuwe technologiepark Robotland. Op een interactieve, ludieke en leerrijke manier kom je alles te weten over technologie en beweging. Interactie en fun staan centraal! Kruip in de cockpit van een vliegtuigsimulator, fiets in VR over de Grand Canyon, laat een drone acrobatische toeren in de lucht maken, bestuur zelf een compactlader, een grijpkraan of zet een robotarm in beweging …
In Robotland ben jij aan zet!

robotland_LR.jpg

Leren over radioactiviteit in Tabloo

Al doende kennismaken met radioactiviteit, het beheer van radioactief afval en het onderzoek naar nucleaire toepassingen? Kom er alles over te weten in deExpo bij Tabloo in Dessel! Ervaar het fenomeen radioactiviteit. Ontdek hoe radioactief afval ontstaat en hoe we het beheren. Kom te weten voor welke uitdagingen we staan en hoe de bevolking mee naar oplossingen zoekt. Pluis uit welk onderzoek naar nucleaire toepassingen er vandaag allemaal gebeurt. 

Tip: Strek na de Expo ook zeker nog even de benen in het park. Kinderen leven zich naar hartenlust uit op het natuurlijke speelparcours. Glijden, springen, klimmen of met zand en water aan de slag? Speelplezier gegarandeerd! Of ontdek een mooi stuk natuur vlak bij Tabloo met een lusvormige wandeling van 1,5 km.

Spelenderwijs leren

In Hidrodoe draait alles om water. In het waterdoecentrum in Herentals wandel je tussen de vissen in het aquarium, lanceer je een waterstofraket en leer je bij over de rol van water doorheen de geschiedenis. Hier verdiep je je al spelend in de onderwaterwereld. In de blauwe watertuin experimenteer je in openlucht met water. Het pompspel, de springfontein en de waterparaplu wachten op jou!