In de Kempen ben je altijd op je gemak

Het Kempens dialect is dankzij topkeirels als radiopresentator Thibault Christiaensen, acteur Ben Segers en Tijs Vanneste van ‘De Kemping’ uitgegroeid tot een ware hype. Maar de streek heeft zo veel meer te bieden dan alleen een sappige tongval. Denk maar aan de paarse bloemenpracht van de Kalmthoutse Heide, natuurpark Keiheuvel waar je avontuurlijk logeert in safaritenten, lokale brouwerijen en fruitgaarden met oneindig veel lekkers en historische parels die jong en oud met verstomming slaan. Tel daar nog een flinke portie gastvrijheid bij en je zou zowaar zin krijgen om meteen op verkenning te gaan. 

Bivakkeren in Balen

Is jouw gezin niet vies van avontuur, dan is Expeditie Buitengewoon jullie op het lijf geschreven. De driedaagse ontdekkingsreis brengt jullie van Balen naar Olmen. Te voet, welteverstaan. Een uitdaging, maar tegelijk quality time van de bovenste plank. De route langs wandelknooppunten leidt langs de knapste bospaden en kersporen* én de chillste rustplekjes. ’s Avonds kruip je gezellig bij elkaar en blik je met een spelletje terug op de dag op een comfortabele slaaplocatie. Wel zin in een toffe overnachting, niet in al dat stappen? Breng ‘gewoon’ een bezoek aan natuurpark Keiheuvel. Al wordt dat zeker niet gewoontjes, want op het recreatiedomein met openluchtzwembaden, kinderboerderij, minigolf, trampoline, go-carts en speeltuin is géén ruimte voor verveling. Logeren in stijl kan in een safaritent op de glamping.

Stappen en smullen in Geel

De Belse Bossen op de grens van Geel, Mol en Meerhout vormen een boeiende mix van landduinen, heide en broekbos. Zou jouw kroost gaan wandelen niet bepaald als ‘boeiend’ omschrijven? Wacht tot ze de Nerdland Safari-wandeling hebben ontdekt. Over een lus van 4,5 km zijn er 10 stops, waar ze via QR-codes meer te weten komen over lokale fauna en flora van hun persoonlijke safarigids Lieven Scheire. Wie spot als eerste vleermuizen of de vleesetende plant zonnedauw? Duik na de wandeling het stadscentrum in om op krachten te komen met een welverdiend stukske toert, bijvoorbeeld op ‘t pletske van het kleurrijke KolorKaffee. Nog een heerlijke koffie (of iets sterkers) erbij, de zon op jullie snoet en de dag kan niet meer stuk.

Kicken en alpaca's knuffelen in Hoogstraten

Hou je van adrenaline? Recreatiedomein De Mosten is de place to be. In het Klimpark wacht je een spectaculair hoogteparcours met 40 klimelementen en 2 ziplines. Wat verderop, op de watersportvijver, prijkt Goodlife Cablepark, waar je leert stunten op waterski’s, een wakeboard of kneeboard. Goed voor een spannende dag vol sportplezier. Wat kalmer is het bij deEpic Alpaca Farm. Hier vergezel je de vertederende bewoners voor een fotoshoot, wandeling, picknick of (kinder)- yoga. Je mag de viervoeters ook voederen en leert bij over hun gewoontes. Wist je dat alpaca’s zoveel rust uitstralen, dat ze soms worden ingezet als therapiedieren? Goed om helemaal zen te worden. Bettemakkemoai? Nee, wees gerust.

Van heide tot hoeve in Kalmthout

Het Grenspark Kalmthoutse Heide geniet heel wat bekendheid bij outdoorliefhebbers, en dat is niet zomaar. Met meer dan 25 wandelroutes tussen de 1,7 en 24 km is dit een echt wandelwalhalla. Ook fietsers, mountainbikers en kleine avonturiers komen hier aan hun trekken, dankzij de verschillende vlouw- en natuurbeleefpaden. Een zalig decor voor een (meerdaagse) uitstap het hele jaar door, al wordt het natuurpark in augustus en september nog net een tikje fotogenieker wanneer de paarse heide in bloei staat. Niet vergeten: je goed humeur en een paar katsjoewe botte. Wil je zoveel mogelijk van de omgeving verkennen, dan heb je de logeeradresjes voor het uitkiezen. Zo biedt de rustieke Kalmthoutse Hoeve naast een B&B-gedeelte een vakantiewoning aan voor 28 bezoekers, terwijl Villa Konijnenberg zich uitstekend leent voor een romantisch weekendje weg. Aan de hoofdingang van de Kalmthoutse Heide vind je tot slot Hotel Jerom, waar je slaapt in lichte, überstijlvolle kamers en het overheerlijke ontbijt je genoeg energie geeft voor een flinke tocht.

Kabouters achterna in Kasterlee 

Kasterlee heeft volgens de legende enkele hele bijzondere bewoners: kabouters. Zij wonen op Kabouterberg, op de Kempense Heuvelrug, een groene parel met zand- en duinruggen waar kinderen zich ten volle kunnen uitleven. En elke ouder weet: je kinnekes blij, jij blij . In het bosrijke gebied zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld op maat van kinderbeentjes, met ook een buggy- en rolstoelvriendelijk Reuze Rollerpad dat leidt naar een uitkijkpunt aan de kronkelende luchtwortels. Krijgen jullie maar geen genoeg van de streek, blijf dan overnachten in het charmante Boshuisje of knusse Kabouterboshuisje wat verderop, waar de kleinsten hun speelavonturen kunnen verderzetten in het speelbos. Jullie genieten ondertussen van een streekbiertje en steken de barbecue aan.

Geschiedenis en graffiti in Lier

In Lier sloegen verschillende graffitiwriters de handen in elkaar om hun kunstvorm aan het grote publiek te tonen. Voor het kunstproject ‘Lier UP’ ontwierpen ze een tiental grote muurschilderingen die verwijzen naar de lokale cultuur. Een toffe insteek om ‘de poort der Kempen’ te ontdekken, want de route leidt je tegelijk langs de belangrijkste hoogtepunten: het pittoreske 13de-eeuwse begijnhof, de Zimmertoren en de Grote Markt. Je onuitwisbare stempel op de Netestad drukken kan vervolgens samen met kunstenaar Maxo tijdens een uitgebreide workshop. Of sluit de dag af in staminei Stadsherberg d’Eycken Boom, waar een historische setting en een ruime drankkaart hand in hand gaan.

Schapen en sap in Oud-Turnhout 

Landschap De Liereman is een van de oudste beschermde natuurgebieden in België. Daardoor vinden heel wat zeldzame planten en dieren hier hun rust. Maar ook als je geen natuurkenner bent, beleef je er een geslaagde uitstap. Verrassende wandelpaden? Activiteiten voor kinderen? Een bezoekerscentrum mét terras? Schapen en konikpaarden die voor bijzondere ontmoetingen zorgen? Check! Vanaf de eerste zondag van mei tot de laatste zondag van september verbindt een charmante overzet het reservaat met de Ravelse bossen, aan de overkant van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Goed voor nog meer wandelgenot. Combineer met een bezoek aan de appelgaard van de familie Janssens, waar de hoofdingrediënten voor hun heerlijk Corsosap aan de takken groeien. Hier sla je niet alleen enkele vaatjes in, je kunt ookpicknicken tussen de bloesems.

Trappen en snoepen in Turnhout

Twee landen bezoeken tijdens één trip: da’s wel goe ze. En in de Kempen is dat makkelijk, gezien de ligging tegen de Nederlandse grens. Fietspad Het Bels Lijntje leidt je langs het voormalige tracé van Spoorlijn 29 rechtstreeks van Turnhout naar Tilburg. Je kan de volledige 37 km doorvlammen - ette pad! - om op je eindbestemming op verkenning te gaan. Let wel op dat je in al je snelheid niet valt. Of kies onder het motto ‘the journey is the destination’ voor een lus door het grensgebied, waarbij je halt houdt om de uitkijktoren van het Turnhouts Vennengebied te beklimmen, het oude grensstation te ontdekken en op tijd en stond een kop koffie te drinken. Wil je zeker voldoende energie tijdens je tocht? Bestel een picknickmand bij de Klein Engelandhoeve of schuif de voetjes onder tafel bij Het Veldekenshof, vlakbij het park Heizijdse Velden. In de buurt vind je ook de Stadsboerderij, met een zelfoogsttuin en natuurspeeltuin.

Bier en spelen in Westerlo

In de abdij van Tongerlo wordt geen bier meer gebrouwen - de productie is verhuisd naar Brouwerij Haacht - maar dat wil niet zeggen dat ze geen bezoek waard is. Het binnenplein is altijd vrij toegankelijk, en zodra je de poort binnenstapt kom je automatisch tot rust. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis, boek dan een rondleiding met gids. Ben je vooral nieuwsgierig naar de omgeving, dan kun je vanaf de abdij een knooppuntenwandeling maken. De terrasjes onderweg zijn perfect om een Tongerlo Tripel of gewoon ne limenaat te degusteren. Trakteer je de bengels ook graag op iets lekkers? Vergeet niet om halt te houden in Bakkerij & Ijskafee Torenhof, met ambachtelijk kremglas en gebak op de kaart én een speeltuin in de tuin.