Krijg jij van water ook een instant vakantiegevoel? Langs deze wandelroutes verken je de mooiste waterlopen van de Kempen. Je stapt langs idyllische rivieren, vennen, meren, waterplassen en kanalen. 

Schupleer in Vorselaar

Natte hooilanden en broekbossen lopen er over in de zanderige bossen, duinen en vennen van de Kempense heuvelrug. In het hart van dit beschermd landschap ligt het Schupleer. Een waterrijk gebied doorkruist door de Kleine Nete en de Aa waarlangs het altijd aangenaam wandelen is. In de lente en zomer een paradijs voor vlinders en libellen. 

Kinderboerderij De Lentehei en camping de Zeven Geitjes zijn twee gezellige stops op deze stevige tocht van 9 km. Vertrekken doe je aan Bezoekerscentrum Schapenstal in Vorselaar.

 

Herbronnen langs de Nete in Berlaar en Herenthout

Een oud veerhuis, een dorpsplein met schandpaal, een bedevaartsoord, ... Je komt vele parels tegen op de route Herbronnen langs de Nete tussen Kruiskensberg en Gestel. Deze route van 9,5 kilometer volgt de bochten van de Grote Nete, keert terug via het bos en eindigt aan volkscafé 't Schipke aan de Nete.

Waterrijk Mol

Laat je charmeren door het waterrijke landschap in Mol: een unieke mix van water, zand en bossen. De jarenlange ontginning van wit zand creëerde een lappendeken van plassen, meren en kanalen. Op de wandeling Waterrijk Mol wandel je langs de oevers van de uitgestrekte Put van Rauw en verder door naar natuurgebied de Maat.

Even pauze nemen op je tocht van zo'n 9 km? Nestel je op het terras van de jachthaven Port Aventura.
Tip: de zonsondergang is hier prachtig.

Wandelen langs water en kastelen

Twee imposante kastelen en een fantastische brok natuur: dat is de erfenis van de adellijke familie de Merode in Westerlo. Samen met de vallei van de Grote Nete, de natuurgebieden het Riet en de Kwarekken en de eindeloze dreven van de Beeltjens vormen ze het decor voor de wandeling Langs water en kastelen.

Vertrekplaats is het kantoor van Toerisme Westerlo. De wandeling is 7 km lang en loopt grotendeels over onverharde paden waardoor ze niet geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens.

Kloosterheidewandeling van Lier tot Nijlen

De Kloosterheidewandeling van Lier tot Nijlen telt zo'n 14 kilometer. Langs oude boswegeltjes wandel je door de Kleine Netevallei, hét leefgebied van reetjes, buizerds en watervogels. Wie op de Netedijken uitrust, begrijpt meteen wat de zusters, waar de Kloosterheide naar vernoemd is, hier zo apprecieerden.