In het geordende Kempense landschap vonden landlopers orde en rust in het werk. Nu is het aan jou. Verken de ‘koloniën van weldadigheid’ in de Kempen, luister naar de verhalen, fiets, wandel, leef je uit en kom op jouw beurt helemaal tot rust.

Wortel-Kolonie

Kolonies.jpg

In de landbouwkolonie van Wortel bewerkten arme gezinnen de woeste heidegrond in ruil voor hun verblijf. De Kolonies vormen vandaag een fascinerende mix van verhalen en natuur, van sociale geschiedenis en waardevol erfgoed. Sinds juni 2021 is Wortel-Kolonie officieel erkend als Unesco Werelderfgoed.

Bezoektips

Klapekster_2.jpg

In de voormalige landbouwersboerderij van Wortel-Kolonie huist nu Bezoekerscentrum De Klapekster. Je pikt er je gratis wandelplannetje op of laat je op sleeptouw nemen door ene gids die de geheimen van dit beeldige landschap verklapt. Tip: proef er het streekbiertje Gageleer of het jenevertje Wortelse Tongklever.

Of laat je je liever de Kolonie-verhalen influisteren door Lieven van Gils? Hij treedt op als ambassadeur van deze historische plek en de gratis Kolonie-app. Via je telefoon krijg je tijdens een gegidste wandelroute extra inzicht in het Kolonie-verleden. 

Nog meer wandelen? De grootste aanrader is hier de wandeling 'Flirten met de grens in de vallei van het Merkske'. Deze werd in 2019 verkozen tot 'wandeling van het jaar'. Ook de themawandeling Gevangen tussen grens en groen in Hoogstraten van twaalf kilometer is de moeite om eens te bekijken, en gaat via bordjes door Wortel-Kolonie.

Wil je het uitgestrekte koloniegebied helemaal verkennen? Dan is 'landfietsen' wellicht interessanter dan 'landlopen'. Comfortabel op de trappers voor 57 kilometer - of minder als je de doorsteek maakt - door natuur en cultuurhistorisch erfgoed. Dat is wat de Landlopersroute voor je in petto heeft.

Op stap met kinderen? Met de brochure Ekstertje Klap maak je een spannende reis vol zoek-, denk- en doe-opdrachten. Of download de knotsgekke Vossenstrekenapp en maak van je familiewandeling een tof avontuur.

 

Niet uitgekeken op één dag?

Slaap eens als een stalknecht... maar dan wel een die op handen wordt gedragen!
B&B Colonie 7 toverde de voormalige paardenstallen om in zes slaapvertrekken - elk met hun eigen badkamer. En zoet dromen zul je! Afgezien van wat getsjilp en geritsel is het hier oorverdovend stil. Ontbijten doe je in een fantastische setting in de aangrenzende Brasserie Colonie 7. 

In B&B Biesvenhof kom je tot rust in de drie charmante, landelijk ingerichte kamers. Gastvrouw Evelien serveert je kakelvers ontbijt met uitsluitend ingrediënten van plaatselijke teelt. 

Of neem je intrek in een van de zes vakantiewoningen op de Bouwhoeve, een boerderij in volle actie. Maak het op je eigen plekje gezellig of geniet van je gezelschap in de gemeenschappelijke ontbijt- of ontspanningsruimte. Laat de kinderen maar rondjes racen met de gocarts terwijl jullie boerengolf spelen.

Op kampeeravontuur. Maak een driedaagse fietstocht langs de gratis bivakzones van Hoogstraten, Poppel en Arendonk. De afstanden zijn niet te lang, een perfect avontuurlijk gezinsuitje dus.

wortelkolonie_c-Mie-De-Backer.jpg