Het is volop herfst! De dagen worden korter en de bossen liggen er op hun mooist bij. Wij selecteerden drie deugddoende wandelingen rond evenveel Kempense abdijen. Na je tocht geniet je met jouw gezelschap van een welverdiend abdijbiertje of een portie kaas uit de ambachtelijke kaasmakerij. Induffelen en genieten!

Langs kastelen en abdijen in Westerlo

De abdijen maken al eeuwenlang deel uit van het Kempense landschap. In de abdij van Tongerlo leven, bidden en werken de volgelingen van Sint-Norbertus al vele generaties in alle rust. Op de grote abdijsite, gelegen tussen de velden, kan je op elk moment de knappe binnenplaats bezoeken. 

Blikvangers op de route 'De dreven van de abt en de prins' zijn een eeuwenoude abdij, twee imposante kastelen en de meanderende Grote Nete. Goed voor 11 km stapplezier.

Rondom de abdij van Postel

Ook in de abdij van Postel, al sinds 1140 gelegen in een prachtige bosrijke omgeving, verblijven de norbertijnen in een oase van stilte. De paters houden zich er onder meer bezig met de teelt en de verwerking van medicinale kruiden. Naast de fabricatie van de bekende en heerlijke kaas, het abdijbrood en het Postelbier, allen verkrijgbaar in de abdijwinkel. Om duimen en vingers bij af te likken!

De suggestiewandeling Abdij van Postel neemt je 15 kilometer mee in een gebied van ruim 165 ha ongerepte natuur op de grens tussen Mol en Retie. Europese top! Je ontdekt er een fotogenieke plas, omringd door moerassen, rietvelden, bossen en graslanden. Geniet van de heerlijke stilte en duik zeker een van de twee vogelkijkhutten in. Neem je verrekijker mee en spot zeldzame water- en roofvogels. Van de kleine ijsvogel tot indrukwekkende valken.

De trappisten achterna in Westmalle

Veel recenter is de Abdij van Westmalle, gesticht in 1794 en gebouwd door uitgeweken Franse monniken. Deze abdij koestert een waardevolle bibliotheek, oude handschriften en schilderijen. De monniken bidden, studeren en werken in gewijde stilte. Daarom kan je de abdij en de brouwerij helaas niet bezoeken. Maar niet getreurd! In Café Trappisten proef je de wereldvermaarde Westmalse bieren Tripel, Dubbel of Extra en smul je van de halfharde trappistenkaas, die de monniken al sinds 1860 maken van de eigen Blaarkop koeien. Wist je dat er zelfs trappistenkaaskroketten zijn? Njom njom!

Aan de dreef van de abdij start het Trappistenpad, goed voor een prachtige wandeling van 8 km over onverharde bospaden door de bossen en weilanden. Tijdens een digitale wandeling rondom de abdij kom je alles te weten over het gesloten leven van de trappisten en hun bier.