Voor natuurliefhebbers, rustzoekers én hipperds

Unieke meren met hagelwitte zandstranden en kristalhelder water, een eeuwenoude abdij, bruisende terrasjes en hippe bistro's, luxueuze B&B's, 170 km fietsroutes en 400 km wandelpaden... Mol is de ideale uitvalsbasis voor 48 zalige uren weg. We tippen de mooiste wandel- en fietsroute en enkele lekkere adresjes om uit te blazen. Klaar voor de ideale combo actief de natuur ontdekken en luxueus genieten?

Dag 1: Hier verken je de natuur

Wie aan Mol denkt, denkt meteen aan zand en water. Dat zijn ook de ingrediënten van de wandeling ‘Molse Meren – Schansheide’.

Laat je charmeren door deze unieke mix van water, zand en groen in het waterrijke landschap van Mol. Van de oevers van de kanaalplas stap je richting de groeve en natuurgebied Schansheide. Vanop de uitzichtheuvel kijk je uit over de zandgroeven, de zandveredelingsfabriek en het omliggende heidelandschap. Informatieborden vertellen het verhaal van de jarenlange witzandontginning.

Tip: Nog energie? Beklim dan zeker ook de 216 treden van de Sas4-toren. Je wordt beloond met een 360° panorama en een unicum in Europa: drie kanalen die elkaar kruisen.

 

Lunch with a view

Zilvermeerhaven Port Aventura. Niks beter voor de apetijt dan het vergezicht over het water en op de prachtige haven aan het Zilvermeer in Mol. Je waant je meteen op vakantie met je voeten in het witte zand. Hou het lekker gezond of ga voor een stevige lunch en kies voor een van de befaamde Kempburgers, vers van de lokale boer.

Tip: Proef ‘ne Kemping’. Een fris blond bier, bedacht en gebotteld door de jongeren van De Kemping in samenwerking met Beer 4 Nature.

 

Avontuur op het water 

Na de lunch ga je vol voor avontuur op het water. Sta je graag zelf aan het roer? Reserveer een van de leuke, comfortabele sloepen. Hiervoor heb je geen vaarbewijs noch ervaring nodig. Toch liever passagier? Boek dan een ritje op de FloatXpress, de watertrein. Liever iets actiever? Waag je bij Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer aan een avontuur op een SUP. Blijf jij overeind?

Fine dining bij Taupe

Check eerst in bij de B&B om je wat op te frissen en fiets dan rustig richting Bistro Taupe. Deze bistro huist in een charmante interbellumwoning van 1928. Met Lou aan het fornuis en Eveline als gastvrouw word je warm ontvangen voor een finedining-belevenis. Leuk weetje: ‘taupe’ is Frans voor ‘mol’, en West-Vlaams voor ‘samen’.

Tip: Start je culinaire beleving met het huisaperitief ‘Dutch n’ Stormy’ op basis van de Molse Witte.

Baden in rust en comfort bij B&B Elvier

Via een kronkelende zandweg te midden van velden en bossen bereik je B&B Elvier. De sfeervolle hoeve met drie luxueuze kamers is voorzien van alle comfort. Zowel vanuit de ontbijtruimte als vanuit de grote tuin heb je een prachtig uitzicht op de groene omgeving.

Tip: speel ’s avonds nog gezellig een spelletje petanque of steek het kampvuur aan in de wei.

Dag 2: alleen maar fietsen en genieten

Na een deugddoend ontbijt haal je je fiets van stal voor de route Rondom abdij van Postel. Als je door de bossen de norbertijnenabdij van Postel bereikt, kom je helemaal tot rust. De paters maken hier zelf hun kaas en telen medicinale kruiden. Te koop in het winkeltje, net als het Postelbier. Rondom Postel lonkt het landschap van de Kempense meren. De witzandontginning in de 19de eeuw creëerde een lappendeken van plassen, meren en kanalen. In natuurgebied de Ronde Put geniet je van prachtige vergezichten in Europese topnatuur. Op de hagelwitte stranden en hippe strandbars heerst een aanstekelijk vakantiesfeertje.

Tip: Wijk ter hoogte van knooppunt 72 even af van de route om bij te tanken bij Bistro Vé in Retie. Enkel dorst? Maak dan een stop bij Fietscafé Brug 4 ter hoogte van knooppunt 67. Hier geniet je van een frisse Arendonker tripel met zicht op het kanaal Dessel-Schoten.