Wegdromen bij uniek erfgoed in de stad, gezonde lucht opsnuiven in officieel stiltegebied, écht lekker eten, op ontdekking gaan in het museum en heerlijk wegdromen in een architecturaal pand. Turnhout biedt de perfecte mix tussen natuur en cultuur. Met deze tips is jouw weekendje weg zo gevuld.

Op stap in de stad

Maak een gezellige wandeling door de stad en laat je verrassen door mooie, historische gebouwen en prachtig UNESCO Werelderfgoed. Met de kaart “Wegwijs door Turnhout” ga je handig op pad. De combinatie van een stadsplan met stadswandeling brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Benieuwd naar meer informatie over de toeristische toppers? Ook die vind je op de Wegwijs, bij de belangrijkste plekken zelf of bij het infokantoor Toerisme & UiT op de Grote Markt.

Tip
Tijdens je wandeling in de stad zie je heel wat street art met muurschilderingen en stripmuren. Vanaf juli 2023 loodst de stadswandeling “Kind met inktvlekken” je door de stad.

Lekker lunchen

Heerlijk lunchen in Mediteraanse boho-stijl mét Parijse charme doe je bij Pique-Nique Le Bon. Hier kan je eenvoudig, maar heel lekker eten en drinken, omringd door liefde, planten en Franse chansons. Zet je neer en geniet met al je zintuigen.  

Tip
Ga je liever ergens lunchen op een bank of op een dekentje in het gras? Bij Veldekenshof en Klein Engeland kun je heerlijk gevulde picknickmanden bestellen. Genot gegarandeerd!

Wandelen in het groen

De grote trots van Turnhout is de groene long in het Noorden van de stad: het Turnhouts Vennengebied. Het natuurgebied is een uniek decor voor een centrumstad in Vlaanderen. Uren en uren kun je er vertoeven. Bossen, weiden, akkers en vennen omarmen jou tijdens je bezoek. Geef je ogen de kost en luister naar de prachtigste natuurgeluiden. 

Tip
Volg je graag een uitgestippelde route? Bij bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve kies je zelf welke route het beste bij jou en je gezelschap past. Neem de perfecte selfie op de uitkijktoren.

Puur dineren

Zin gekregen in een zomerse avond? De keuken van PUUR neemt je mee naar de zonovergoten stranden van de Costa Brava en al het lekkers dat het zuiden te bieden heeft. Dagverse gerechten, bereid met veel liefde voor de ingrediënten. In al hun eenvoud, en toch bijzonder. Laat je verrassen door de mediterraanse keuken en doe vooral waar je zin in hebt. Sharing is caring, want de meeste gerechten deel je lekker gezellig met je reisgezelschap.

Tip
Wandel na je diner nog even richting Boones Blijk. ‘t Is vlakbij en een super idylisch plekje in een magische setting. De zonsondergang is hier prachtig!

Heerlijk slapen

Slapen in een uniek architecturaal pand, omringd door het groen? Reserveer dan een slaapplek bij B&B VEADO. Hier vind je rust en privacy aan de groene stadsrand van Turnhout. Gastheer Hugo staat bekend voor zijn gastvrijheid, kwaliteit en service. Jij hoeft alleen maar te genieten!

Tip
Vlakbij B&B VEADO ligt het Stadspark van Turnhout met zijn zeldzame fauna en flora. Sport en spel zorgen voor entertainment. Kleine stoomtreintjes zijn voer voor de dromers. De siertuin en de vijver in het hart van het park zijn een mooi rustpunt.

Tijd voor museum

Gelukkig in de liefde, ongelukkig in 't spel? Niet in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Bekijk op voorhand de kalender en zet het geluk naar je hand. Op vaste dagen draait de 19e-eeuwse stoommachine en zie je met eigen ogen een stukje geschiedenis.

Lunchbreak

Op het terras van Bistro Tatí op de Grote Markt krijg je vers en lokaal lekkers op je bord. De echte fijnproevers genieten hier van een uitgebreide High Tea. Of proef een stuk taart van Tartes Tati, bereid op ambachtelijke en natuurlijke wijze.

Tip
Tatì heeft een eigen koffiebranderij: Tatì Coffee Roasters. De koffiebonen worden ter plaatse gebrand en verwerkt om de authentieke, eenvoudige, maar toch complexe smaak te garanderen. Uiterst verse koffie met een lokaal karakter gebrand op ambachtelijke wijze. En als je wil, krijg je advies over welke koffie het beste bij je past.

Op de fiets

Trek je er graag met de fiets op uit? Dan geraak je bijvoorbeeld heel vlot in Tilburg (NL) via het Bels Lijntje, een voormalige spoorlijn. Het fietspad is gelegen in een prachtige omgeving dus de moeite waard! Tijdens je natuurwandeling in het Vennengebied niet aan de uitkijktoren geraakt? Stop dan zeker even met de fiets om te genieten van het prachtige uitzicht. Veel plezier!

 

 

Helemaal overtuigd van de Kempen?
Plan snel je volgende uitstap of vakantie!