Zet koers naar het noorden van ons land voor een heerlijke mix van ongerepte natuur, historische ontdekkingen en grenzeloos fiets- en stapplezier.
Twijfel niet en kom herinneringen maken in Hoogstraten.

Dag 1: Op ontdekkingstocht in Hoogstraten

Doorkruis het historische centrum van Hoogstraten, trakteer jezelf op een zoet bakje aardbeien en plof neer in een huiselijke B&B.

Voormiddag
Hallo Hoogstraten

Met de Stadswandeling krijg je een snelcursus ‘Hoogstraten ontdekken’. Het historische centrum van Hoogstraten heeft verrassend veel te bieden. Start je wandeling van een 5-tal kilometer aan het fotogenieke begijnhof, erkend als UNESCO werelderfgoed. In de huisjes 9-11 vind je het Stedelijk Museum Hoogstraten (gratis toegang). In het groene achterland spot je de Laermolen aan de Mark, het Stipstappenpad en het kasteel van Hoogstraten. Terug in het centrum wandel je langs enkele indrukwekkende 16de-eeuwse gevels en de Sint-Katharinakerk: een van de hoogste bakstenen gebouwen in Europa. Ook binnenin tref je een verzameling kunstschatten.

Laat je onderweg verrassen door enkele street art projecten van ronkende namen als Jaune en Pol Cosmo.

Lunch
Gevarieerd, gezond en ultragezellig

Hou halt bij Vrijheid 6. Gastvrouw Kathy en haar team verwelkomen je graag bij Tøast: een hip ontbijt- en lunchadresje in het hartje van Hoogstraten. Kies een tafeltje in het charmante herenhuis, de zonnige serre of het ruime terras en verwen jezelf met een smakelijke lunchplank. De ‘Tøast favoriet’ is nu al een begrip in Hoogstraten!

 

Namiddag
Fietsdate

Na de lunch spring je op de fiets voor een heerlijke fietstocht door de weidse landschappen van de Markvallei. Je start je route in hartje Hoogstraten op een boogscheut van B&B Fragaria, je uitvalsbasis van dit weekend. In Hoogstraten wordt maar liefst 35 miljoen kilo aardbeien per jaar geteeld. Hoeveel aardbeienvelden en -serres daarvoor nodig zijn, wordt duidelijk op de Aardbeienroute. Zo’n 40 kilometer fiets je door het mekka van de aardbeiteelt. Haal wat lekkers op aan een aardbeienautomaat en pauzeer op een van de gezellige picknickplekjes in de mooie Markvallei.

Diner
Bistronomie

Sluit je eerste dag in Hoogstraten af met een heerlijk diner bij Bistrobar De Jachthoorn. Vanop het terras heb je het mooiste uitzicht van Hoogstraten. Op het menu vind je volop lokaal lekkers: vis van het Hoogstraats Vishuis, vlees uit de eigen beenhouwerij of echte Hoogstraten aardbeien.

Overnachting
Onder de wol bij B&B Fragaria

Na een bewogen dag in Hoogstraten is wat comfort welgekomen. Kruip onder de wol in een van de drie kamers van B&B Fragaria. Stuk voor stuk uitgerust met luxueuze boxspring, zithoekje met tv, kitchenette, privé badkamer en eigen terras. Het heerlijk ontbijt met onbeperkt aanbod aan alle mogelijke koffies maakt je verblijf helemaal af.

Dag 2: Grenzeloos stapplezier

Ontbijt
Genieten in alle rust

De volgende ochtend geniet je van een heerlijk vers ontbijt met lekkers uit de streek. Extra leuk: tijdens het ontbijt geniet je onbeperkt van alle mogelijke koffies: latte macchiato, cappuccino, espresso…

Landschap zonder grenzen

Jouw tweede dag in Hoogstraten is er eentje van onthaasten in de natuur. De route ‘Flirten met de grens in de vallei van het Merkske’ staat voor 11 kilometer grenshoppen in een fantastisch decor.  Wortel-Kolonie is een officieel stiltegebied én Unesco Werelderfgoed. Voorjaarsbloeiers kleuren de vallei van het Merkske vrolijk geel en wit. De wandeling is 100% onverhard, houten bruggetjes en vlonderpaden houden je voeten droog. Het Merkske vormt hier de natuurlijke grens met Nederland, je hopt hier, soms ongemerkt, vier maal de grens over.

Tip:  Beluister de podcast ‘Aan de rand van het land’ over Wortel-Kolonie en ontdek hoe straatarme landlopers het landschap hertekenden.

Sluit je wandeling af op het terras van het sympathieke café Den Bayerd of bezoekerscentrum Vallei van het Merkske - De Klapekster.

 

Lunch
Colonie 7

Voor een lekkere lunch na je staptocht neem je plaats aan de dis van Brasserie Colonie 7 in het nabijgelegen Merksplas-Kolonie. De oude paardenstallen werden hier omgetoverd in een gezellige eetgelegenheid.

 

Namiddag
Nog meer te weten komen

Neem als afsluiter nog een duik in het leven van de landlopers in het naastgelegen Bezoekerscentrum Kolonie 5-7. Hier verken je in eigen tempo de geschiedenis en verhalen van Wortel- en Merksplas-Kolonie. Een geanimeerde film vertelt je hoe en waarom de Koloniën van Weldadigheid ooit zijn ontstaan. Persoonlijke verhalen van de landlopers die hier verbleven, geven je een inkijk in hun leven.