3 makkelijke recepten

Zet je Kempense koksmuts op, spring op je fiets tot bij de lokale boer en kruip in je keuken! Deze 3 traditionele Kempense recepten zijn makkelijk klaar te maken, en daarbovenop óóóóóh zo lekker.

1. Hapje met zwarte pens en appelmoes

Ze gaan door als 'simply the best', al meer dan 100 jaar worden de zwarte pensen van "Vandecruys" volgens hetzelfde recept bereid. Een uniek recept van bloed, brood, varkensvlees, pigment, zout, peper en een kruidenmengeling.

De kraakverse appels koop je bij appelen Roes met verkooppunten in Oud-Turnhout, Herentals of Schilde.

Pensen Vandecruys

INGREDIËNTEN VOOR 10 STUKS                          

2 klontjes boter
2 zwarte pensen
2 appels, in partjes
1 scheutje water
1 tl fijne griessuiker
0,5 tl citroensap


BEREIDEN:

Stoof de appels 20 minuten in een klontje boter. Breng op smaak met citroensap en suiker. Snijd de zwarte pens in schijfjes en bak krokant in een klontje boter.
 

SERVEREN:

Schep de appelmoes in lepels en leg er een stukje beuling op.

2. Aardbeienconfituur

Het aardbeienwalhalla ligt in Hoogstraten. Zo beroemd dat de koning elk jaar het eerste bakje aardbeien van het genootschap ‘de Ghesellen van de Aardbei’ ontvangt.  
 

Aardbeienconfituur

INGREDIËNTEN:

500 g 'Hoogstraten' aardbeien
500 g suiker
1 citroen


BEREIDEN:

Snij de aardbeien in stukken en leg ze in een pan.
Doe er de kristalsuiker en een beetje citroensap of limoensap bij.

Zet de pan op een zacht vuur. Roer goed tot de suiker gesmolten is. Door te roeren, lossen de aardbeien hun vocht en vermijd je dat de suiker karameliseert.
Laat zachtjes pruttelen.

Roer af en toe en laat koken tot de confituur stroperig is. Dit duurt ongeveer een half uur.
Schuim eventueel af met een schuimspaan, zodat je een heldere confituur krijgt.

Dompel de potjes gedurende 5 minuten onder in kokend water. Laat ze omgekeerd uitlekken op een propere handdoek.
Vu de potjes en zet ze op een natte handdoek. Sluit de potjes en draai ze om.

SERVEREN:

Heerlijk op een vers Kempens molenbrood.


Dit is een recept van hoogstratenconfituur.be 

 

3. Gegrilde asperges met tomatenvinaigrette

‘Het witte goud’ worden ze ook wel eens genoemd, de Kempense asperges. Een ware delicatesse. De korte duur van oogsten, het primeurgevoel, de smaak en uitzicht maken deze lentegroente zo geliefd.
Bij Paul en Josée van de Lierse asperges, Dimpke en Jos van de Aspergehoeve in Geel en Ben en Katrien van de Pleynhoeve in Noorderwijk koop je ze vers van het veld.

Kook de Kempen asperges

INGREDIËNTEN:

1 kg Kempense witte asperges
12 sneetjes gedroogde ham
6 pruimtomaten
1 lange sjalot, fijngesneden
1 teentje look, fijngehakt
1 handvol basilicumblaadjes
2 eetlepels chardonnayazijn
olijfolie
piment d’espelette
fleur de sel
1 bot rucola
4 sneetjes bruin brood

BEREIDEN:

Schil de asperges en kook ze al dente in gezouten water. Pel en ontpit de tomaten en snijd ze vervolgens in partjes.

Stoof de sjalot en look aan in olijfolie zonder te kleuren. Voeg de tomaat toe en laat 5 minuten sudderen.

Mix dit alles met basilicum, olijfolie, wijnazijn, zout en piment d’espelette tot een mooie emulsie.

Cutter het brood, kruid met peper, zout en olijfolie en bak het vervolgens op een bakplaat in de oven op 200°C.

Wrijf de asperges in met wat olijfolie, gril ze kort en kruid met wat zeezout.


SERVEREN:

Serveer de asperges met de sneetjes gedroogde ham erbovenop. Overgiet met de tomatenvinaigrette en bestrooi met broodkruim en rucola.