Wij, kinderen van de Kempen, dragen de diepe indruk die de regio op ons heeft gemaakt nog altijd mee. Het is hier dat we weekends en woensdagnamiddagen lang ravotten in bossen, heiden en weiden, en over beekjes sprongen. Daar waren al eens natte beentjes bij. En vuile handjes. Maar het bracht ons groot met respect voor de natuur, en niks dan fijne herinneringen aan een fantastische kindertijd. Dat drijft ons om de volgende generatie, Kempenaar of niet, zo intens mogelijk kennis te laten maken met de regio.

Actief op pad

Een heel plezante manier om met de kinderen de stad Lier te leren kennen zijn de stadsgames 'Help schaapje Lily' en 'Pallieter en de queeste naar geluk'. Dat zijn twee digitale zoektochten waarmee ze met de tablet of smartphone een schat zoeken. Krijg je ze niet warm voor een zoektocht, dan zijn er nog altijd de vele Kempense speeltuinen waar geen kind aan weerstaat.

Fun op de boerderij

Geweldige uitstapjes zijn het, de uren plezier die kinderen beleven op de boerderij. Waar ze in aanraking komen met de dieren en rondhossen met hooi. Op kinderboerderijen als Het Karrewiel geniet je samen met hen van deze fascinerende wereld. Ideaal voor speelvogels is een potje boerengolf, waar je met het hele gezin de wei intrekt. Voorzien van stevige houten golfclubs en holes speel je tussen de koeien en molshopen.

Op weg door de natuur

Met een beetje geluk trekken je kinderen er net als jij graag op uit met de fiets of te voet. De Kempen heeft tal van fietsknooppunten en grote bossen waar ze zich helemaal in kunnen uitleven. Er zijn ook tal van leuke routes die je kinderen ongetwijfeld zullen boeien, zoals de Prinsjesroute, de Enclaveroute (waarbij je voortdurend van België naar Nederland hopt) en de Striproute. Bij die laatste fietsen ze samen met Suske en Wiske en De Kiekeboes langs de leukste plekjes van onder meer Brasschaat, Brecht en Kapellen. Of je trekt in Turnhout de Hartenvrouw achterna in een poppenspel met leuke doe-opdrachten en gekke weetjes.

Samen smullen

Met zoveel activiteiten is een beetje honger nooit veraf. De woorden aardbeienroute en ijsjesroute zullen thuis met enthousiasme onthaald worden. En terecht, want als je deze volgt smul je de hele dag door terwijl je toch sportief op weg bent. Maak er als je kan ineens een weekend van, want dan kan je op weekend met kinderstreken en zo een gezond en creatief Kastelse kindermenu proberen. Met zoveel groene plekjes is de Kempen natuurlijk ook ideaal om te picknicken. Met de Kempense picknickmanden die je kan bestellen bij verschillende leveranciers proef je samen van streekproducten en breid je het smaakpalet van je kinderen uit.

Op avontuur

Vertel je kinderen dat ze voor één dag piraat kunnen zijn en geniet van hun verbaasde gezichtjes. Nochtans is het helemaal waar, want in Herentals kunnen ze op piratentocht. Hoe meer behendigheidsproeven ze succesvol afleggen, hoe dichter ze bij de schat van kapitein Eenoog komen…

De beste activiteiten zijn die waarbij zowel je kinderen als jullie, de ouders, een fijne dag beleven. SUP-surfen (Stand Up Paddle Surfing) past perfect in dat plaatje. Al staand peddel je op een surfbord op de Lierse binnennete en verken je de meest idyllische plekjes van deze fascinerende middeleeuwse stad.

Slecht weer? Geen probleem!

Het is niet omdat de Kempen zo schoon zijn dat je er bij slecht weer niet op uit kunt trekken. Want ook binnen is er immers heel wat te doen. De vele coole forten en kastelen zijn klaar om hun verhalen te vertellen en de kinderen een geweldige tijd te bezorgen. Ravotten kan ook in de indoorspeeltuinen De Ravotter (jawel) of de reusachtige Mega Speelstad met 4.000 m² aan binnenspeelplezier. Of wat dacht je van een onvergetelijke ervaring in het Suske en Wiske - Kindermuseum?