Casa Ametza baadt in de rust van de Brasschaatse bossen en is het gezellige geesteskind van Tine en Annelies. Na hun initiatieven op het vlak van inclusieve jeugdverblijfcentra, ontstond in 2015 ook het idee om dat op kleinere, familiale schaal aan te bieden.

Een ‘iedereen mee’-trofee

Zorgen voor, en werken met mensen met bijzondere behoeften loopt als een rode draad door de levens van Tine en Annelies. Beiden begeleidden in het verleden jeugdkampen voor jongeren met een beperking.

“Daarbij bezochten we veel aangepaste woningen, maar vaak ontbrak er wel iets kleins, waardoor niet iedereen volop kon deelnemen. Dat inspireerde ons om zélf vakantiewoningen voor jongeren met en zonder beperking te bouwen. En zo transformeerden we midden jaren negentig met Bielebale vzw het sporthotel in het Park van Brasschaat”, legt Tine uit. Daar vind je nu drie inclusieve kamphuizen met in totaal 131 bedden. En het boekje met aanvragen en boekingen is vuistdik.

Een nieuwe nood

In 2015 ontstond dan het idee om diezelfde toegankelijkheid ook op maat van kleinere groepen en gezinnen aan te bieden. En zo hielden ze Casa Ametza boven de doopvont. Dat is Baskisch voor ’droomhuis’: iedereen, met of zonder beperking, komt er aan zijn trekken. In een omgeving die cultuur, natuur en ontspanning ademt.

In de architectuur en inrichting hielden Tine en Annelies rekening met de behoeften van personen met een motorische en zintuiglijke beperking. Op het gelijkvloers vind je nergens drempels, alleen maar brede deuren, onderrijdbare wastafels en douches, contrastrijke vloeren, muren en stopcontacten, en een brandalarm met knipperlichtmelding.

Junior, medior, senior

“Toch boeten de zes ruime huizen zeker niet aan gezelligheid in”, garandeert Tine ons. “Ook gezinnen met heel kleine kinderen of medioren maken graag gebruik van Casa Ametza. Omdat je er vlot manoeuvreert met een buggy voor de ene, omwille van het wandel- en fietsaanbod voor de andere, bijvoorbeeld”, besluit Tine.

"Heel wat logies zijn niet aangepast aan de noden van mensen met een beperking. Vaak zit dat in iets kleins, maar net dat maakt het verschil!"