Ontspannen in de schaduw van een vierhonderd jaar oude, en nog altijd werkende windmolen? Vlij je hoofd neer op erfgoedsite Beddermolen. En geniet er met familie en vrienden van authentieke rust in een ambachtelijke atmosfeer.

Historiek in elke vezel

Al sinds 1683 staat deze wondermooie plaats ten dienste van de mens. Want dan pootten de abten van Tongerlo hier hun windmolen neer. In de loop van de achttiende eeuw breidden zij het domein uit met een molenhuis, stal, schuur en bakhuis. Bijna driehonderd jaar later kent deze site nog altijd dezelfde indeling. “Al werd de molen doorheen de tijd meerde keren geteisterd door brand na blikseminslag. Maar aangevuurd door Kempense veerkracht, bouwden de toenmalige eigenaars de molen weer op met grotendeels gerecupereerd restmateriaal”, weet Tine Van den Broeck van Stichting Kempens Landschap. Die werd samen met de gemeente Westerlo in 2012 eigenaar van het domein, nadat een adellijke Brusselse familie het decennialang zomers hadden betrokken om de drukke stad te ontvluchten.

Molen met meerwaarde

“Onze eerste focus lag op de restauratie van de windmolen, inclusief maalsysteem”, legt Tine uit. “Hierdoor blijft de historische molen ook vandaag nog bij zijn leest! Daarna verschoof de aandacht naar een ‘nieuwe’ invulling van de andere gebouwen op het beschermde domein. Omdat de vorige eigenaar het molenaarshuis als vakantiewoning betrok, lag het voor de hand om het brede publiek nu diezelfde kans te geven”, argumenteert Tine.

Vandaag biedt het stijlvol ingerichte huis slaap- en leefgelegenheid aan groepen of families van tien mensen, verdeeld over vier kamers.

De charme van het pure leven

Nu recent ook het bakhuis eerherstel kreeg, ervaar je er het ongecompliceerde eeuwenoude leven. De omliggende velden schenken het graan, de molenaar vermaalt het tot meel, en jij verwerkt dat binnenkort tot een oerdegelijk abdijbrood in het bakhuis.

“We wisten meteen waarom de vorige eigenaars hier hun vakantie doorbrachten: het zicht op de molen, de grote tuin, het rustige karakter van de omgeving.”