Je ziet plots veel beter wat de Kempen allemaal te bieden heeft wanneer je uittorent boven de omgeving. Tijdens deze 7 routes kom je oog in oog te staan met uitkijktorens die je naar de mooiste uitkijkpunten gidsen. Je geniet er van een prachtig uitzicht over uiteenlopende landschappen.

Klassieker: Toeristentoren op de Kempense Heuvelrug in Herentals

toeristentoren.jpg

De mix van zand, duinen en altijd groene dennenbomen maakt van de Kempense Heuvelrug een iconisch landschap. Het is een landduin die zich uitstrekt van Herentals over Kasterlee tot in Retie. Tijdens deze wandeling in Herentals bots je op een duin met een houten uitkijktoren. Je staat oog in oog met de Toeristentoren. Trotseer de 112 treden en laat je mond openvallen van verbazing, want je krijgt werkelijk een prachtig landschap voorgeschoteld.

Gloednieuw: De Stapper in Grenspark Kalmthoutse Heide

LR_Grenspark_155.jpg

Het 7,5 kilometer lange Wandelpad Duin is ideaal voor rustzoekers. De route brengt je via het hart van het stiltegebied door uitgestrekte heidevlaktes en waardevolle duinmassieven tot aan het Stappersven. Hier trakteert de fonkelnieuwe uitkijktoren De Stapper je op een prachtig panorama over het gebied. De tien meter hoge toren uit steen en beton is meteen ook een architecturaal pareltje. Je tocht terug gaat langs weilanden en bossen. Opgelet, de wandeling gaat deels door begrazingsgebied, honden zijn daarom niet toegelaten.

Mooiste zonsopgang: uitkijktoren Turnhouts Vennengebied

LR_Turnhout_Vennen_092.jpg

Je hoofd leegmaken en je blik op oneindig richten tussen vennen, heide en graslanden? Dat doe je in het Turnhouts Vennengebied. Vertrek voor 8 kilometer natuur onder je voeten aan bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve. Aan het ondiepe meertje met zandbodem De Kleine Klotteraard bestijg je de uitkijktoren vanwaar je prima vogels in het vizier neemt. Begroet onderweg ook zeker de gallowayrunderen die de vegetatie hier op natuurlijke wijze in toom houden.

Groener wordt het niet: het Goorken in Arendonk

LR_Laureaten_2016_011.jpg

Het Natuurwandelpad slingert jou gezapig langs de zomen van de Wamp. Heb je kinderen bij? Dan spring je even op het knuppelpad dat jou en je koters over een stukje moerasland loodst. Geef je ogen maar flink de kost, want dit stukje grillig groen bulkt van het leven. Best bijzonder zo dicht bij een dorp! Benieuwd naar écht grootse zichten? Beklim de twaalf meter hoge uitkijktoren. Hier tuur je úren naar het Goorken - het gebied onder je voeten.

Muisstil uitkijken over Landschap De Liereman

LR_Liereman_003.jpg

Stille Kempen? En of! Landschap De Liereman in Oud-Turnhout was het eerste officiële stiltegebied in de Kempen. Je hoort er uitsluitend streekeigen, rustgevende geluiden van natuur en mens tijdens deze stiltewandeling. Het landschap vormt een lust voor het oog: een mozaïek van bos, heide en vennen. Schapen, Shetlandpony’s en wilde konikpaarden grazen tussen al dit moois. Een uitkijktoren, een vlonderpad en een kijkhut laten je de natuur intens beleven. In het bezoekerscentrum steek je heel wat op over dit authentieke Kempense landschap.

Vogelspotten:  in de Maatjes in Wuustwezel

LR_Kempen_allerlei_07.jpg

In natuurreservaat De Maatjes wandel je langs rietvelden, broekbosjes en natte weilanden. Zeldzame riet- en weidevogels hebben er hun broedplaats. Stap binnen bij de uitkijktoren ‘de Klot’ en spot de mooiste exemplaren. Hier kom je ook meer te weten over de geschiedenis van de Turf, die zeer kenmerkend is voor deze regio. De benaming 'de Klot' verwijst trouwens naar een kluit turf. 

Met de (klein)kinderen: Pagadderpad en Sas4-toren in Dessel

LR_Pagadderpad_132.jpg

Zijn jouw (klein)kinderen ook gek op fikfakken in de bossen? Trakteer hen dan zeker eens op een uitje naar het Pagadderpad. Een wandeling van 2,5 kilometer met verschillende toffe opdrachten, zoals denappels katapulteren, een hindernissenparcours over stammen en door het water trotseren… Beklim bij het einde van de wandeling zeker de 216 treden van de Sas4-toren en word beloond met een adembenemend panorama van frisgroene loofbossen, dooraderd met staalblauwe kanalen. Het is een beetje puffen en hijgen naar de top, maar eenmaal boven kan je je longen volop laten vollopen.

 

 

Misschien ook interessant voor jou