De eerste zonnestralen die over de boomtoppen schijnen, de vogels die fluitend voorbijvliegen, de neveldruppels op de bladeren en de dauw tussen de grassprieten die het landschap bijna sprookjesachtig laten aanvoelen. Voor een dauwtrip kom je met plezier vroeg uit je bed. Wedden dat zelfs een hardnekkig ochtendhumeur verdwijnt.

Deze vijf pareltjes van wandelingen serveren je de mooiste zonsopgangen en vrolijkste fluitconcerten van de vogels die ontwaken. Vergeet je picknickdekentje, thermos en croissants niet!

In geuren en kleuren de Kesselse Heide verkennen

Op de Kesselse Heide staat kleur centraal: witte berkenstammen, groene heidestruiken, geurende paarse dopheide en rode paaltjes die je kunt volgen voor een ochtendwandeling van 3,5 kilometer. Tijdens de wandeling kan je mezenfamilies, schapen en zandbijen tegen 't lijf lopen. Extra punten voor wie een bonte specht spot!

Klein Schietveld: groots in natuur

Anders dan de naam doet vermoeden, is het Klein Schietveld in Brasschaat een gigantisch stuk natuur van bijna 900 hectare. Verken je het militaire domein te voet? Let dan goed op of je de zeldzame heikikker, rugstreeppad of aardbeivlinder tegenkomt. Bovenop Den Toren heb je een zicht over het vliegveld en leer je meer over het militair verleden van het domein. Meer leren over dit stuk natuur? Ga dan op stap met een natuurgids.

 

Betoverende landduinen in de Belse bossen

In de Belse bossen in Geel ontdek je tijdens een wandeling de oerkracht van de natuur. Laat je in alle vroegte betoveren door de landduinen: zandige heuvels die ontstonden na de laatste ijstijd. Een adembenemend uitgestrekt landschap met aparte fauna en flora. Onderweg zet de magie zich verder met mythische verhalen over de bende van Luie Sus, de tovenaar van Bel en de Dwaallichten in het Broek. Pret verzekerd!

Gallo-all-the-way tijdens de Vennenwandeling in Turnhout

Deze route neemt je mee langs heide, vennen en graslanden. Een prachtige zonsopgang meepikken? Daarvoor klim je op de uitkijktoren langs het Bels Lijntje. Blijf daar even staan om vogels te spotten en check of je de gallowayrunderen ziet grazen. Wandel verder langs Koeiven en het Zwart Water en trakteer jezelf bij Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve op een picknick met een streekbiertje. Topdag!