Meelopen met een kabbelende rivier, struinen langs de Molse Meren of met je haren in de wind op een kanaaldijk trappen. In de Kempen lopen veel paden langs het water. Deze routes hebben net dat tikkeltje extra. 

Pallieteren langs de Nete

De fietslus 'Pallieteren langs de Nete' laat je genieten van de natuur en het culturele erfgoed van Lier en omgeving. Het Netestadje bezit een hoog prentkaartgehalte. Ook de regio rond Lier heeft veel moois voor je in petto. Zo ontdek je onder meer een Palladiaanse villa, oude herenhoeves, fraaie kasteeldomeinen en Gestel, een van de mooiste dorpjes van de provincie Antwerpen. Je fietst kilometerslang langs de meanderende Grote en Kleine Nete, omzoomd met roze-rode reuzenbalsemienen. Uiteraard passeer je ook enkele sfeervolle cafés, waar je het werkwoord 'pallieteren' in de praktijk kan zetten...

PallieterenlangsdeNete.jpg

Put van Rauw: Kristalpad

Het Kristalpad ligt volledig langs de oevers van de Molse Meren en brengt je langs de meest betoverende waterplekjes . Halfweg bots je op het Quartz Experience Center. Wist je dat kwarts uit hoogwaardig wit... zand bestaat? Je vindt het terug in bijvoorbeeld glas, gsm's en waspoeders. Stap gerust even binnen in dit interactieve museum. 

LR_fietsen meren mol_065.jpg

Wandelen langs water en kastelen

Twee imposante kastelen en een fantastische brok natuur: dat is de erfenis van de adellijke familie de Merode in Westerlo. Samen met de vallei van de Grote Nete, de natuurgebieden het Riet en de Kwarekken en de eindeloze dreven van de Beeltjens vormen ze het decor voor de wandeling "Langs water en kastelen".

Vertrekplaats is het kantoor van Toerisme Westerlo. De wandeling is 7 km lang en loopt grotendeels over onverharde paden waardoor ze niet geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens.

langswaterenkastelen.jpg

Boeren langs de grote gracht

Landbouwers zijn ook landschapsbouwers: dat ontdek je in Retie op de route 'Boeren langs de grote gracht'. De arme Kempense zandgrond had nood aan voedselrijk kanaalwater. De Collateur - de “Grote Gracht” volgens de inwoners van Retie - zorgde daarvoor via een ingenieus systeem van kleine grachten. Je doorkruist een uniek ontginningslandschap met afwisselend hooilanden, akkers en beekjes. De gemeentevijver vormt een stemmige picknickplek. Ook in de dennenbossen, een uitloper van de Kempense Heuvelrug, is het fijn wandelen.

LR_Retie_099.jpg

Vaartketsersroute

Het Kempense Merenlandschap is een lappendeken van uitgestrekte meren omzoomd met kanalen. De meren zijn een gevolg van de turf- en zandwinning. De kanalen kwamen er in het midden van de 19de eeuw. Ze moesten water naar de dorre Kempen voeren en goederentransport mogelijk maken. Die goederen werden in de beginjaren vervoerd met schepen die met de hand getrokken werden. Deze scheepstrekkers noemen we in het lokale dialect 'vaartketsers'. Daarom doopten we deze fietstocht langs het water ‘Vaartketsersroute’.

Ontdek op deze route de mooiste plekjes langs het water. Neem een duik in de geschiedenis van het Merenland. Geniet van de gezellige cafés en eetzaken nabij de oevers en de dijken.

LR_Mol_026.jpg

Langs Neerhelst en Mosselgoren in Geel

Na een rondleiding in de Molen van 't Veld van de molenaar himself, vul je je longen met de verse lucht van natuurgebieden Neerhelst en Mosselgoren in Geel. Een wandellus van 12 kilometer loodst je langs het kanaal en Sas 9, over de Baileybrug en via een knuppelpad door het moeras. Onderweg zie je kikkers, pluizige bloemen, metershoog riet en met een beetje geluk zelfs een kievit.