Westmalle bezoeken? Ja! Westmalle drinken? Ook ja!
Maar wat weet je eigenlijk over het trappistenbier?

Gewijde stilte, gouden genot

Aan de abdij van Westmalle groeten mannen in witte gewaden je gemoedelijk: het zijn de trappisten. Hun naam danken ze aan de Franse abdij Notre Dame de la Grande Trappe. Vanaf dan mogen de monniken bij hun maaltijd de drank van de streek drinken. In Vlaanderen is dat ... bier. 

Monnik Martinus Dom start een brouwerij op. Het bier is jarenlang alleen voor eigen gebruik.  Pas in 1921 verkopen de monniken ook aan bierhandelaars. 

Driewerf helaas. De abdij met brouwerij kun je niet bezoeken. Maar een Westmalle aan je lippen zetten? Dat lukt wel. Daarvoor zit je goed in Café Trappisten, tegenover de abdij gelegen. Nip aan een Westmalle Dubbel, bekend om zijn roodbruine kleur met kruidige, fruitige smaak. Of kies je voor de Tripel? Goudgeel, zacht en romig, met een bittere toets. Santé!

Kaas op de plank

De Trappisten volgen een vegetarisch dieet. En daarin hoort kaas thuis! Halfharde gerijpte kaas, van verse melk. Die melk komt van de Groninger Blaarkoppen en Brown-Swiss -runderen die in de omringende weides grazen.
De hemelse abdijkaas is te koop aan de poort van de abdij.

Rondje Trappist

Het terrein rond de trappistenabdij is een prachtig stapdecor. Een digitale wandeling loodst je langs de leukste locaties. 
Vertrekken doe je in Café Trappisten. Daar is gratis wifi: ideaal als je de wandeling last minute wil downloaden. Klaar? Knoop je veters voor 4 kilometer langs dé symbolen van de abdij: kaas, brood, het boerderijleven, ... 

Liever meer kilometers in de benen? Kies dan het Trappistenpad. Dat start aan de abdijdreef en sust meteen elke zorg in je lijf. Om 14 uur krijg je de kans om binnen te piepen in de abdij: tijdens de none - een korte dienst. Perfect om zen te beginnen aan een stevige boswandeling.

Verkies jij trappen boven stappen? Fiets dan de Trappistenroute af: van de abdij van Westmalle naar het Trappistinnenklooster in Brecht. 

En eindigen? Dat doe je steevast in Café Trappisten. Schol!