Dat de Kempen een ideale vakantiebestemming is voor jou en je gezin, dat is zo onderhand wel duidelijk, toch? Maar vakantie is ook een beetje rust voor onze overvolle hoofden. Op vakantie heb je immers geen zin in nadenken, organiseren en uitstippelen, toch? Daarom maakten we voor jullie een kant en klare vakantiebeleving in onze Kempen. Wat valt er zo allemaal te beleven in en rond het Zilvermeer?

Dag 1: uit de bol gaan op het Totterpad en relaxen aan het Zilvermeer

In Meerhout, vlakbij de watermolen in het natuurpark Grote Netewoud, vind je het Totterpad. Een avontuurlijk wandelpad voor gezinnen met kinderen vanaf 3 jaar ongeveer. Kleinere kinderen kunnen natuurlijk ook mee in de draagzak, een kinderwagen is helaas uitgesloten door de bruggen, onverharde wegen en vaak drassige plekjes langsheen het pad. De wandeling zelf is met zijn 1,6 kilometer niet zo lang, maar het plezier is des te groter! Bernard Bever leidt flinke gezinnen met zijn verhaal doorheen de moerassen, over bruggen en klimrekken. Eindigen doe je in de natuurspeeltuin aan de rand van het water. Terwijl de kinderen zich daar uitleven, ploffen mama en papa neer op het terras voor een verdiend drankje achteraf. Picknickliefhebbers hebben geluk, want er staan ook banken en tafels zodat je je eigen lunch kan meebrengen.

In de namiddag begeef je je dan naar het Zilvermeer. Een naam als een klok, waar je ongetwijfeld al eens van hoorde. Maar ben je er al geweest? Aan het Zilvermeer proef je bij mooi weer van het échte vakantiegevoel. Leg een handdoek op het zilverwitte strand om wat te relaxen of ga kei hard uit de bol in het water. De speeltuigen in het meer zorgen voor de perfecte afwisseling van afkoeling en plezier voor de kinderen. Wedden dat ze hier volledig uit de bol kunnen gaan? Minder warm? Niet getreurd, de speeltuinen rondom het Zilvermeer (en dat zijn er heel wat!) bieden alvast evenveel plezier als diegenen in het water! Ook hier vind je meer dan voldoende (picknick-)banken om je als ouder neer te vleien terwijl de kinderen hun energie mooi in de speeltuin achterlaten zodat jullie enkele uren later met vermoeide, maar oh zo blije kinderen weer vertrekken!

Kunnen de kinderen na het Totterpad maar niet genoeg krijgen van avontuurlijke wandelingen? Dan kunnen we hier de Krakketakketocht aanraden!

Tijdens jullie gezinsweekend zijn jullie natuurlijk blij om op een gezinsvriendelijke, originele plek te overnachten. Zo’n weekendje weg is helemaal top als je ook ‘s avonds en ‘s nachts kan genieten. We hadden het reuze naar onze zin in een huisje aan het water in Europarcs Resort Zilvermeer.

 

Dag 2: picknickroute en bootje varen

Smeer de benen maar in en haal je zeemanskunsten boven! De omgeving rond Mol is prachtig dankzij de meren en kanalen die het landschap bepalen. Een fietstocht is dus zeker een leuke manier om de omgeving te verkennen. Dankzij het handige knooppuntensysteem, stippel je makkelijk op voorhand je route uit. Om je echt van elke vorm van organisatie te ontlasten,

Kies je voor de picknickfietsroute. Geen beter vooruitzicht dan de lokroep van een heerlijke picknick die ergens onderweg op je ligt te wachten. Deze route wordt georganiseerd door de dienst toerisme van de gemeente Mol in samenwerking met Oskaar picknickba(a)r. De formule is simpel: je kiest zelf een datum en tijdstip en ontvangt per email de route en picknicklocatie. Als je daar aankomt, staat alles klaar (je hoeft alleen nog uit te pakken). De kist (waar de picknick in zit) is afgesloten met een cijferslot waarvan je uiteraard de code toegestuurd krijgt. Achteraf sluit je de kist en men komt hem weer ophalen als jullie al lang verder gefietst zijn!

Na de middag kunnen jullie afkoelen en ontspannen op het water. Stap bij Port Aventura -de jachthaven dicht bij het Zilvermeer- in een sloep die je zelf mag besturen. Je hebt er helemaal geen vaarbewijs voor nodig! Je krijgt een kaart mee die aanduidt waar je kan en mag varen en waar je best terugkeert om op tijd terug te zijn (spoiler: dat is eigenlijk niet zo moeilijk!) Het enige dat jullie moeten doen is beslissen wie de kapitein wordt van jullie familieschip!

Klaar voor jullie familieweekendje? Top!