Bijna herfstvakantie! En uitzonderlijk een extra lange editie in deze bijzondere tijden.
Wij geven je graag wat inspiratie voor sfeervolle buitenactiviteiten met je kroost.

1. Het Grave Ravenpad: mysterieuze wezens leiden kinderen door Ravels bos

Het Grave Ravenpad neemt je mee op avontuur in de bossen van Ravels en laat je kennismaken met
lang vergeten volksverhalen uit de streek. En wie weet, kruisen enkele bosbewoners wel je pad? Ken jij de IJle Prijen, Hugo de Raaf of de IJzeren Zeug al? Iedereen kan genieten van de wandeling, maar ze is speciaal gemaakt voor de allerkleinsten tot 6 jaar.


Hun zintuigen worden geprikkeld, ze leren het bos kennen en ze worden gestimuleerd om veel te bewegen. De verborgen magie van de omgeving en het spel in de natuur staan centraal.

2. Sidderen en Beven: durf jij mee op griezeltocht in historisch Lier?

Red jij Anneke van de brandstapel tijdens een griezelig leuke herfsttocht in historisch Lier? Tijdens een spannende tocht van 2 km ga je op zoek naar zeven ingrediënten voor een toverdrank en vijf woorden voor een toverspreuk. Al spelend ontdek je speciale plekjes en bizarre schilderijen in de binnenstad.  

Download de ErfgoedApp in de App Store of Google Play Store, kom naar de Grote Markt in Lier en selecteer de wandeling in de app.
Bij Visit Lier kan je terecht voor een leuk boekje met extra opdrachten, maar ook zonder deze gids kan je Sidderen en Beven in Lier!

3. Herfstspeurtocht in de arboretumtuin in Kalmthout

De herfstvakantie is één van de mooiste momenten in het jaar om op ontdekking te gaan in de arboretumtuin in Kalmthout. Niks leuker dan dit aan de hand van een herfstspeurtocht te doen. In de tuin zijn er 100 afbeeldingen van herfstbladeren en -vruchten in de bomen verstopt. Met je speurkaart in de hand, stip je zoveel mogelijk blaadjes aan. Vind je ze allemaal? Dan ben je een uitstekende speurneus! 

4. In het spoor van Heksemie in het Zilvermeer

Gezocht: kleine bengels en echte heksen tot 7 jaar voor een leuke heksenwandeling! Je wandelt anderhalve kilometer door de bossen van het Zilvermeer. Verkeerd lopen kan niet, want Heksemie toont de weg. Onderweg vind je een tiental opdrachten. Voer je deze goed uit, dan eindig je in de speeltuin van het Zilvermeer. Als je nog energie over hebt na de wandeling, kan je je daar nog verder uitleven. Opgelet: het boslandschap is niet toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s.

5. Audiowandelingen Geritsel en Gefluister

Er ritselt iets in de Kempen… Al eeuwenlang fluisteren we elkaar vertellingen toe. Over (bij)geloof, dwaallichtjes, heksen en rituelen. Vaak zijn deze verhalen verbonden aan eeuwenoude en interessante erfgoedplekken.

In 12 gratis audiowandelingen op je smartphone komen deze volksverhalen tot leven. Met de izi.TRAVEL app ontdek je luisterfragmenten, afbeeldingen en leuke weetjes. Trek je stoute schoenen aan en ga mee op pad! De wandelingen zijn tussen de 4 en 12 kilometer. Voor durvers van 9 tot 99 jaar.


Er zijn audiowandelingen in Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar.

6. Door loopgraven en langs bunkers in het Mastenbos

Als je op zoek bent naar een mooie combo tussen natuur en erfgoed, is het Loopgravenpad in het Mastenbos een ideale wandeling voor jou. Het pad slingert doorheen de vroegere loopgraven en dankzij de infoborden kom je heel wat te weten over het oorlogsverleden van dit gebied. Je passeert onder andere 21 bunkers waarvan je er 4 vanbinnen kan bekijken. Er zijn twee aangeduide wandelroutes van 5,5 km en 3,3 km. 

Herfstvakantie Kempen