Laatste update: 27 november 2020

Het coronavirus heeft de afgelopen tijd te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. De cijfers blijven voorlopig nog te hoog voor versoepelingen. Het Overlegcomité heeft daarom op 27 november besloten dat de strenge maatregelen ook in de eindejaarsperiode behouden blijven. Deze inspanning is nodig zodat zich daarna een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we het virus weer onder controle hebben en houden. Woon je in België en wil je eropuit in eigen land? Je bent van harte welkom in de Kempen, maar probeer je reisbewegingen te beperken.

 • Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
 • Een gezelschap mag bestaan uit max. 4 personen of 1 huishouden.


Om het coronavirus te stoppen zijn er verschillende regels. Deze regels zijn belangrijk voor de gezondheid van iedereen. Zo word jij niet ziek of kan je niemand ziek maken. Dankjewel om ze te volgen. Samen stoppen we het coronavirus.
 

Horeca gesloten

Restaurants en cafés zijn vanaf 19 oktober gesloten voor een periode van vier weken.  Maaltijden afhalen blijft wel mogelijk, tot 22 uur. Ook de horeca op locaties met een gecombineerde functie zoals musea en dierentuinen zijn niet toegankelijk. Wanneer je verblijft in een hotel kun je wel gebruik maken van hun eigen horecafaciliteiten. Vanaf 20 uur mag geen alcohol meer verkocht worden.


Attracties en cultuurhuizen

- De meeste cultuurhuizen (concertzalen, theaters, bioscopen) zijn gesloten. Musea mogen de deuren weer openen sinds 1 december
- Recreatieve indooractiviteiten zijn stopgezet. Bioscopen, casino's en gokkantoren, bowlings, indoorspeeltuinen, klimzalen, trampolineparken, ... zijn gesloten.
- Alle evenementen zijn geannuleerd.
- Bibliotheken blijven open.
 

Logeren blijft mogelijk

Alle logiesvormen (hotels, Airbnb, vakantiehuisjes, campings,…) mogen openen indien de geldende protocollen nageleefd worden. Wat betreft het aantal logies per wooneenheid, zijn dezelfde regels voor privé bijeenkomsten thuis, geldig. Dit wil zeggen dat het elk huishouden is toegelaten om met maximum 4 andere personen (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld) een wooneenheid te huren waarbij iedereen waakt over het naleven van de aanbevelingen omtrent “de nauwere contacten”.

Niet-begeleide bijeenkomsten zoals samenscholingen, uitstappen of ontmoetingen met familie of vrienden zijn beperkt tot maximaal 4 personen, kinderen jonger dan 12 er niet bijgerekend. De hygiënemaatregelen moeten in deze groep gerespecteerd kunnen worden.


Verder blijven volgende algemene hygiënemaatregelen gelden:

 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Was je handen vaak met water en zeep
 • Hou minstens 1,5 meter afstand van anderen
 • Beperk je fysieke contacten
 • Draag een mondneusmasker op plaatsen waar het verplicht is en op drukke openbare plaatsen

Volg ook deze handige vuistregels:

 • Houd bij voorkeur buitenactiviteiten, indien niet mogelijk is goed verluchten de boodschap
 • Neem extra maatregelen voor risicogroepen
 • Een groep mag nooit groter zijn dan tien personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet inbegrepen.

De belangrijkste aanpak is die op individueel niveau. Respecteer de regels en maatregelen. Contacten beperken, is risico’s beperken. Blijf zorgen voor jezelf en voor elkaar!

Voor meer informatie over het virus en de maatregelen die de overheid genomen heeft, surf naar www.info-coronavirus.be