De Kempen is de grootste groene regio van Vlaanderen. Wie door de Kempen trekt, valt van de ene verbazing in de andere. Van het bos naar een heideveld, over de zandduinen tot aan de uitgestrekte meren: de diversiteit en zuivere schoonheid van de Kempen is met geen pen te beschrijven. Je komt dus best gewoon eens kijken!

Natuurgebieden

De natuur, daar leven we nauw mee samen in de Kempen. Onze kinderen springen over slootjes en klauteren op zandduinen, onze boeren bewerken het land en produceren de lekkerste streekproducten en wij Kempenaren genieten van de frisse lucht en de verkoelende schaduw van de bossen. Om de natuur waar we zo van houden te beschermen zijn er een aantal natuurgebieden waar iedereen de Kempense fauna en flora kan bewonderen. Je kan zelfstandig op ontdekkingsreis gaan of vanuit een van de bezoekerscentra meegaan met een gids.

Water in zijn vele gedaanten

In de Kempen is overal water te vinden. Waterpret hoort bij de Kempen zoals peper hoort bij zout. Vaar op je gemakje in een kano of op een fluisterboot over onze meren, rivieren en kanalen en bewonder de verenpracht van de eendjes van dichtbij. In het vennengebied kan je heerlijk wandelen, met je fiets volg je de kronkels van de Grote Nete om onverwacht een blik op het imposante kasteel de Merode te werpen.

Wie liever even op de pauzeknop drukt, kan zijn handdoek uitspreiden aan de rand van een van de meren en genieten van het geluid van vrolijk spetterende kinderen.

Bossen

De bossen van de Kempen zijn van een sprookjesachtige schoonheid. Onder elke paddenstoel verwacht je een kabouter aan te treffen. Hier kan je je longen vol ademen met zuivere boslucht en de rust op je laten inwerken. Probeer eens zo stil te staan dat er een vlinder op je neus landt en keer geheel ontspannen terug naar de bewoonde wereld.

Avonturiers, rustzoekers, gezinnen en sportievelingen, iedereen kan in de Kempen op zijn eigen tempo de natuur ontdekken.