Hoogstraten heeft veel meer in huis dan de befaamde heerlijke aardbeien. Je vindt er verrassend ongerepte natuur om in te verdwalen, gezellige logeeradresjes en kidsproof terrasjes. Bijvoorbeeld.

 

Het meest gekende natuurdomein in Hoogstraten is ongetwijfeld Wortel-Kolonie, een groene oase met een wel heel speciale geschiedenis. Maar een kleinere te ontdekken groene parel is Natuurgebied Den Rooy/Smisselbergen. Dit prachtige gebied van ruim 70 hectaren ligt op wandelafstand van het dorpscentrum van de Hoogstraatse deelgemeente Meerle.

 

Het bosrijke domein, beheerd door Natuurpunt, is nog vrij intact en heeft een bijzondere fauna en flora. Je kan er de zwarte specht of het zeldzame bonte dikkopje spotten. Dwars door het gebied stroomt de Heerlese loop. In de zomermaanden fladderen aan de waterkant schitterende blauwe libellen. Schrik niet wanneer je denkt een slang te zien! Het is de compleet onschuldige hazelworm, een pootloze hagedis die tot 45 cm lang kan worden. Misschien ligt hij wel aan de basis van de bijnaam van de inwoners van Meerle: Mjeelse Pieren.

 

Ook voor kinderen loont een wandeling door het natuurgebied absoluut de moeite. Speciaal voor hen stippelde Natuurpunt een Kortebeentjespad uit, goed voor een leuke wandeling bezaaid met speelse elementen.

 

Zin in een terrasje na je wandeling? In het centrum van Meerle geniet je in het charmante, authentieke bier- en eetcafé De Posthoorn van frisse streekbieren. Op het terras is het zalig toeven.

 

Goed nieuws! Je hoeft nadien niet meer huiswaarts te rijden, want verscholen tussen de bomen in het natuurgebied tref je een stijlvol 19e-eeuws landhuis. Hierin is hotel Domein Den Rooy gevestigd, een geweldige plek om te logeren in alle rust. Tip: sta op tijd op en doe voor je ontbijt de ontwaken-van-het-bos-wandeling. Deze zomer organiseert het hotel ook tal van andere activiteiten. En om naar uit te kijken: vanaf Pasen 2021 kan je hier ook logeren in het bos, in ‘dômes’ die je doen wegdromen onder de prachtige sterrenhemel van de Noorderkempen.