Geschiedenis bestaat overal, maar ze is niet op iedere plek zo zichtbaar of goed vertaald als in de Kempen. Want hier is het verleden bijna tastbaar. Je stapt even binnen in vervlogen tijden en ziet de omgeving door de ogen van vroegere generaties. Misschien wel die van je eigen voorvaderen.
Al wandelend of fietsend zie je wie de Kempen opbouwde tot de boeiende, groene omgeving die het nu is. Je komt in contact met tradities en verhalen die lang geleden ontstonden en zo krachtig zijn dat ze nog altijd voortleven in de statige kastelen en abdijen, steenbakkerijen en hoeves.
Wereld- én Kempens erfgoed
De kastelen, abdijen en begijnhoven van de Kempen lijken wel rechtstreeks uit sprookjes te komen. In groene omgevingen gelegen, lokken de achterliggende mysteries en intrigerende architectuur je tot aan de poorten van het Kasteel De Merode of de Abdij van Postel. Daar vertellen gidsen je de verhalen over dit erfgoed die je kijk op de regio voor altijd zullen veranderen.
Authentieke hoeves
De Kempen was vroeger een ruw en droog landschap. Het is maar dankzij het harde werk van de vroegere bewoners dat de regio nu staat waar ze staat. Er zijn nog verschillende authentieke hoeves zoals de Hooibeekhoeve waar je het vroegere leven zelf meemaakt: eet wat ze aten, werk hoe ze werkten en ontspan je net zoals men toen na een zware werkdag stoom afblies.
Musea: van Mechelse kant tot Da Vinci
Zelf op een actieve manier zoveel mogelijk bezoeken is een fijne manier om geschiedenis op te snuiven. Maar net zo interessant zijn de vele musea waar jong en oud kunnen zien hoe vroegere generaties leefden. Ook vind je er musea met werken die op verschillende manieren gelinkt kunnen worden aan de groten der aarde zoals Leonardo da Vinci. Zo vind je de meest getrouwe replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ in Tongerlo, geschilderd door een leerling van de grootmeester.