Genieten van een mooie wandeling met de zon op je snoet, daar is Kapellen een uitgelezen plek voor. De gemeente is bezaaid met natuurgebieden die ook vaak een unieke geschiedenis hebben. Of wat dacht je van wandelen in de loopgraven?

Een unicum, absoluut het ontdekken waard, is het Loopgravenpad in natuurgebied Mastenbos. De groene pracht van de natuur herbergt hier een onvermoede schat: een nog zeer volledige Duitse loopgravenlinie uit 1917, met tal van bunkers. De gemeente Kapellen heeft dit fantastisch bewaarde stukje erfgoed samen met het Agentschap Natuur en Bos uitgebouwd tot een toegankelijke educatieve herdenkingssite. Je wandelt hier over 1,5 km aan loopgraven. Een bezoek is individueel mogelijk, aan de hand van talrijke infopanelen en – zeker een aanrader – onder begeleiding van een gids. Die vertelt over de loopgraven en de bunkers, maar ook over de natuur in het Mastenbos.

 

Wandelen over bunkers, dat doe je in natuurgebied De Uitlegger. De vijver op dit erg gevarieerde domein is op een wel erg unieke manier ontstaan: uit bunkers van WO I. Over het wandelpad stap je letterlijk over de bunkers, terwijl je hier en daar nog enkele restanten ontwaart. Je spot ook zeldzame planten en dieren, want de Antitankgracht die het gebied doorkruist, zorgt voor een speciale biotoop.

 

Zie je het wat kleiner en intiemer met je kinderen, dan is het Blotevoetenpad erg leuk. Hier trek je je stapschoenen uit om blootvoets heel diverse ondergronden te ervaren. Daag je kroost uit voor een partijtje verspringen in het mulle zand! Je leert hier trouwens ook Plunk! kennen, de roze stripheld van Kapellen. Je kids kunnen nadien nog ravotten of kampen bouwen in twee nabijgelegen speelbossen, het Lievensbos en het Paepenbos. Dat laatste grenst aan de militaire spoorlijn, waarover je met de hoogst originele Spoorfietsen kan trappen. Geweldig idee voor een uitje met de familie!

 

Smultip: Eet een ijsje bij Bistro Poulidor. Die serveert, naast ander lekkers, ambachtelijk gemaakt hoeve-ijs, vers van de koeien van een lokale boerderij. Ook bij De Pastorie is het genieten geblazen op het fijne tuinterras. Zeker met een glas Kapelse tripel Perkament bij de hand. Rond het Dorpsplein – met verkoelende fontein! – vind je deze zomer trouwens meer terrasjes dan ooit.