De Kempen pur sang

Groeit je vakantiegevoel in crescendo van zodra jij je stapschoenen aantrekt? Trek de natuur in met een van deze zes (halve) dagtochten. Een lunchpakket is een must, tenzij je met zelfgeplukte braambessen en enkele bushcrafttechnieken je honger kan stillen.
 

Wandeltriple Witte Kei

Rijg drie wandelingen aan elkaar tot een route van bijna 17 kilometer op de Wandeltriple Witte Kei. Stevige stapschoenen aan? Prima, want hier stap je vooral over onverhard terrein. De wandeling door Hoogstraten, Baarle-Hertog-Nassau en Merksplas leidt je dwars door de valleien van het Merkske en de Mark, over charmante wandelbruggetjes en langs grazende schapen. De monumentale dreven en sprookjesachtige bossen van Wortel-Kolonie en de Dodendraad katapulteren je enkele eeuwen terug in de geschiedenis. Tijd voor een (zoet) opkikkertje? Chance dat je Café Schuttershof passeert!

Trappistinnenpad in Brecht

Ga aan de Poppelaer in Brecht het Trappistinnenpad op voor een tocht van 17 kilometer door de weilanden en bosgebieden van de Brechtse Heide. Kijk onderweg goed of je de sierlijke klokkentoren van de Trappistinnenabdij kunt zien. Spring daar zeker even binnen: de trappistinnen verkopen er shampoo en zeep gemaakt van trappist. Handig om je op te frissen na de wandeling! De verdere route is doordrenkt van straffe verhalen. Wist je dat het vroeger spookte op de Vraeghoeve? En dat er in de Trappistenbossen bij Drieboomkensberg ooit veldslagen uitgevochten werden? Alvast twee interessante weetjes om met je gezelschap te delen.

Koninklijke Kempen wandeling in Retie

Het voormalige Koninklijk Domein der Kempen werd aangelegd in opdracht van Koning Leopold I. Je tocht van 17 kilometer begint in  het Prinsenpark, een stille getuige uit de 19de eeuw. Langs de Koninklijke Kasseiweg, de Koningshoeve en het kanaal Bocholt-Herentals wandel je tot in gehucht Ten Aard. Na een pauze in café De Welkom slinger je door het moerassige natuurgebied Breeven. Goed idee, die wandelschoenen! De vijvers van het Prinsenpark mét sierlijke zwanen zijn het laatste hoogtepunt van deze Koninklijke Kempen wandeling. Wat een afsluiter!

GR5: Etappe Zoersel tot Herentals

Maak je geregeld het hoofd leeg en de benen moe met een GR-trekkersroute? Dan voel je je vast helemaal thuis op de 25 kilometer lange etappe van GR5, van Zoersel tot Herentals. Na een overnachting in Jeugdherberg Gagelhoflaan vertrek je richting Pulderbos, kronkelend door het statige Zoerselbos. De rood-witte bordjes lokken je naar natuurgebied Lovenhoek. Of beter gezegd, sprookjesgebied met houten vlonderpaden, bruggetjes, stapstronken, varens, galloways en metershoge maïs… Adembenemend! Tijdens het laatste deel van deze etappe hou je dat gevoel nog even vast. Want in Grobbendonk bots je op de Kasteelhoeve, waar je je dorst kan lessen in kasteelkroeg Den Herberg. Of spreid je picknickdeken aan de 13e-eeuwse watermolen, daar waar de Kleine Nete en Aa samenvloeien. Klaar voor de eindsprint naar Herentals? Van zodra je de mekkerende geitjes van kinderboerderij De Lenthehei passeert, is het nog een klein stukje langs het water alvorens de kerktoren van Herentals zich laat zien.

Wandelpad Ree in Grenspark Kalmthoutse Heide

Zin in een natuurbad? Laat je onderdompelen in de Kalmthoutse Heide aan de Belgisch-Nederlandse grens. Volg zo’n 24 kilometer het oranje plaatje van Wandelpad Ree, dat start aan Parking Noord. Zijn jullie getrainde stappers? Dan is een vertrek aan De Vroente ook een optie en telt je stappenteller er 2 kilometer bij. Onderweg doorkruis je een van de grootste Vlaamse heidevennen, het Stappersven. Zelfs zonder verrekijker en met hoogtevrees is het de moeite waard om de nieuwe uitkijktoren De Stapper te trotseren. Trappenlopers worden beloond met een panoramisch uitzicht, inclusief watervogels. Rond golden hour ben je hier op het juiste moment op de juiste plaats.

 

Antitangrachttocht

Zin in een flinke brok avontuur? Trek je wandelschoenen aan voor de Antitankgrachttocht tussen Stabroek en Ranst. De eerste etappe – van Stabroek naar Brasschaat – trakteert je op 19 kilometer natuurpracht en geschiedenis. Heb je daarna nog energie over? Dan wacht de tweede etappe van 24 kilometer tot in Oelegem. Je stapt dwars door het beschermde landschap rond de Antitankgracht, ooit met steile oevers gegraven als barrière tegen oprukkende tanks. Vandaag wandel je er in alle rust, maar met elke stap voel je de echo van het verleden.