Ontdek Arendonk tijdens een weekend vol charme, van een stijlvolle B&B en culinaire verwennerijen tot stille natuurwandelingen en een actieve e-step tour. Een perfecte ontsnapping aan de dagelijkse mallemolen!

Dag 1: Weg van de wereld in Arendonk

De uitvalsbasis voor dit weekendje Arendonk is B&B Vrijheid 4. In 2022 zwaaide gastvrouw Monique de deuren van deze stijlvol gerenoveerde dokterswoning open als B&B. Het authentieke karakter van de woning werd behouden en gecombineerd met alle moderne gemakken en héél véél gezelligheid. Vanuit de ingerichte tuin heb je zicht op de kerk.


Na het inchecken en een korte verkenning van de gezellige kamer wacht een etentje bij Gastrobar Olive, even verderop in het dorp. De spareribs zijn hier een echte aanrader.

Deze zijn boterzacht omdat ze zeventien uur lang op een lage temperatuur van 74 graden gegaard zijn, geeft de chef zijn geheim prijs. Afsluiten doe je met een ‘zoete wandeling’, een bord met vijf huisgemaakte desserten, de samenstelling ervan verandert wekelijks.

Dag 2: Step by step

De dag begint vroeg met een uitgebreid ontbijt in de zonnige eetkamer van de B&B. Je hebt keuze uit tal van lokale lekkernijen, waaronder vers appelsap van Corso uit Oud-Turnhout en huisgemaakte granola en confituren. De perfecte basis voor een actieve dag.

Tijd om je  e-steps op te halen bij Steptours. Van hieruit vertrekken twee routes van zo’n 35 kilometer.

De route voert ons langs het idyllische kanaal Dessel-Schoten naar de historische abdij van Postel. Maak hier even een pitstop en ervaar de rust en de stilte van de 900 jaar oude norbertijnenabdij.. Wandel zeker tot bij de sfeervolle romaanse abdijkerk en het pesthuisje. In de abdijwinkel tref je heel wat lekkers zoals ambachtelijke kaas, brood, bier en producten uit de eigen kruidentuin. Lunchen kan hier op een van de zomerse terrasjes. Via het pittoreske dorpje Retie vervolg je je tocht terug naar Arendonk.

’s Avonds zet je koers naar Turnhout. De verfijnde mediterrane keuken van Bistro PUUR neemt je mee naar de zonovergoten stranden van de Costa Brava. Proef de tapas met culinaire twist of ga all-in met het PUUR-menu: het beste wat de chef te bieden heeft in één heerlijk menu om te delen. Leuke extra: wandel na het diner nog even naar het idyllische Boones Blijk (500 meter) voor de mooiste zonsondergang.

Dag 3: 100% natuur

De laatste dag van jullie verblijf start opnieuw met een heerlijk ontbijt. Fris en monter vatten jullie de Talanderwandeling aan, in 2014 verkozen tot Wandeling van het Jaar van de provincie Antwerpen.

Op deze route genieten jullie van 100% rust en natuur. Je doorkruist Domeinbos Hoge Vijvers, een heerlijke brok natuur met bijzondere bewoners, zoals de levendbarende hagedis en de heikikker. Het traject van 11 kilometer door het groen is volledige onverhard.

Je start- en eindpunt is Talander, een hartverwarmende plek voor volwassenen met een beperking. Trakteer jezelf hier op taart in Theehuisje De Wouwershoeve en verzamel op de plukweide een kleurrijk boeketje voor thuis.

Met een frisse geest en een bosje lokale bloemen in de hand verlaten we Arendonk.